Lietuvas prezidents apžēlo divus notiesātos Krievijas spiegus

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lietuvas prezidents Gitans Nausēda
Lietuvas prezidents Gitans Nausēda Foto: AFP/SCANPIX

Lietuvas prezidents Gitans Nausēda apžēlojis divus par spiegošanu notiesātus Krievijas pilsoņus, paverot ceļu notiesāto spiegu apmaiņai ar Maskavu.

Nikolajs Fiļipčenko un Sergejs Moisejenko 2017.gadā tika notiesāti par spiegošanu un izcieš piespriesto cietumsodu Lietuvā.

Lietuvas prezidenta dekrētā teikts, ka Krievijas pilsoņi apžēloti, pamatojoties uz jauno kriminālkodeksa pantu, kas stājās spēkā šonedēļ un regulē spiegu apmaiņu.

Dekrēts parakstīts ceturtdien un publicēts piektdien.

"Šobrīd man šajā jautājumā nav vairāk komentāru. Mēs atbildēsim uz iespējamajiem jautājumiem tuvākajā nākotnē," sarunā ar ziņu aģentūru BNS piektdien norādīja Nausēdas preses sekretārs Antans Bubnelis.

Krievijas Ārējā izlūkdienesta vadītājs Sergejs Nariškins piektdien žurnālistiem teica, ka "Krievija rīkosies tāpat", vēsta Krievijas ziņu aģentūra "Interfax". 

Saskaņā ar Lietuvas tiesībsargāšanas iestāžu sniegto informāciju Fiļipčenko ir Krievijas Federālā drošības dienesta (FDD) kadru virsnieks, un Viļņas tiesa piespriedusi viņam par spiegošanu desmit gadu ilgu cietumsodu.

Fiļipčenko Lietuvā tika aizturēts 2015.gadā, kad bija ceļā no Baltkrievijas uz Kaļiņingradas apgabalu. 2017.gada jūlija sākumā Viļņas apgabaltiesa atzina viņu par vainīgu dokumentu viltošanā, lai slēptu savu identitāti, un par vairākkārtēju nelikumīgu robežas šķērsošanu. Viņam piesprieda desmit gadu cietumsodu. 

Lietas materiāli liecina, ka Fiļipčenko kopā ar citām personām mēģināja savervēt Lietuvas Vadības apsardzes departamenta darbiniekus, kuri varētu izvietot noklausīšanās aprīkojumu toreizējās Lietuvas prezidentes Daļas Grībauskaites darba kabinetā un rezidencē. 

Savukārt Moisejenko Šauļu tiesa piespriedusi desmitarpus gadu cietumsodu par kāda Lietuvas armijas virsnieka vervēšanu.

Saskaņā ar panākto vienošanos Maskavai apmaiņā pret abu savu pilsoņu apžēlošanu ir jāapžēlo divi 2016.gadā par spiegošanu notiesātie Lietuvas pilsoņi Jevgeņijs Mataitis un Aristīds Tamošaitis, ziņu aģentūrai BNS pavēstījuši neoficiāli avoti.

2016.gada aprīlī Krievijas Kaļiņingradas apgabala tiesa atzina Lietuvas un Krievijas dubultpilsoni Mataiti par vainīgu pēc Krievijas Kriminālkodeksa panta par valsts nodevību. Viņam piesprieda 13 gadu ieslodzījumu stingra režīma kolonijā, kā arī atņēma rezerves trešā ranga kapteiņa militāro pakāpi un piesprieda 200 tūkstošu rubļu (apmēram 2800 eiro) naudassodu. Tā paša gada martā Maskavā par spiegošanu tika notiesāts Lietuvas pilsonis Tamošaitis. Viņam piespriests 12 gadu cietumsods. Krievija Mataiti un Tamošaiti apsūdzēja par Lietuvas militārā izlūkdienesta uzdevumu izpildi.  

Saskaņā ar šo vienošanos Krievija varētu arī apžēlot par spiegošanu notiesāto bijušo Norvēģijas robežsargu Frūdi Bergu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu