Elizejas laukos aizliedz "dzelteno vestu" protestu gadadienas demonstrāciju

"Dzeltenās vestes", Francija. Ilustratīvs attēls.
"Dzeltenās vestes", Francija. Ilustratīvs attēls. Foto: REUTERS /Regis Duvignau

Parīzes policija aizliegusi Elizejas laukos pulcēties "dzelteno vestu" kustības protestētājiem, kas sestdien gatavojas atzīmēt pirmo gadadienu.

Policija pauda gatavību "iesaistīties, ja notiks vandalisms vai vardarbība", piektdien televīzijas kanālam "France 2" sacīja iekšlietu ministra vietnieks Lorāns Nunjess.

Protestu kustības līderi un sociālo mediju lietotāji ir aicinājuši sestdien rīkot protesta akcijas dažādās Parīzes vietās, tostarp Elizejas laukos, kā arī bloķēt satiksmi uz autoceļiem.

"Mums ir jāatzīmē šis notikums," radiostacijai RMC sacīja viena no protestu kustības līderiem Priscīlija Ludoska, kuras plānoto protesta akciju Parīzes dienvidos policija ir apstiprinājusi.

Pērn 17.novembrī 283 000 protestētāju, no kuriem daudziem mugurā bija dzeltenas drošības vestes, bloķēja ceļus visā Francijā, protestējot pret plānoto degvielas akcīzes nodokļa kāpumu.

Francijas prezidenta Emanuela Makrona centriskā valdība vēlāk atcēla nodokļa kāpumu, bet protestētāji paplašināja savas prasības par dzīves dārdzību un pieprasīja tiešāku demokrātiju valstī.

Parīzē un citviet valstī protesti kļuva vardarbīgi, demonstrantiem cenšoties izlauzties caur policistu veidotiem norobežojumiem, tomēr protestu dalībnieku skaits pakāpeniski ir krities.

Makrons ir centies nomierināt demonstrantus ar nodokļu samazinājumu un algu un pensiju palielinājumu, kas valstij, kā tiek lēsts, izmaksā 17 miljardus eiro.

Pirmajos trīs mēnešos "dzelteno vestu" protestos tika ievainoti vairāk nekā 3000 policistu un demonstrantu, ministri nosodīja vardarbību no demonstrantu puses, bet tiesību aizstāvji kritizēja policiju par agresīvo reakciju.

Pētnieciskās žurnālistikas vietnes "Mediapart" publicētie neoficiālie dati liecina, ka policijas rīcības dēļ no novembra līdz jūnijam 24 cilvēki zaudējuši redzi.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu