Putins sola turpināt darbu pie neveiksmi cietušā "superieroča" (42)

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Krievijas autokrāts Vladimirs Putins, pasniedzot Drosmes ordeņus kodolnegadījumā pie Severodvinskas bojāgājušo inženieru atraitnēm, solījis turpināt darbu pie noslēpumainā "superieroča", vēsta BBC.

8.augustā uz platformas Baltajā jūrā uzsprāga raķešdzinējs. Mira pieci inženieri un vēl divi cilvēki. Valdības kodolaģentūra "Rosatom" vēlāk atzina, ka viņi veica ar kodoldegvielu darbināmā raķetes dzinēja izmēģinājumu.

"Mēs noteikti pilnveidosim šo ieroci, neskatoties ne uz ko," atraitnēm sacīja Putins.

"Šādu unikālu tehnoloģiju" esamība pati par sevi esot "pats nozīmīgākais un uzticamākais miera garants uz planētas", viņš piebilda.

Foto: EPA/Scanpix

Pēc eksplozijas apmēram 40 kilometru attālumā no izmēģinājuma vietas esošajā Severodvinskā tika fiksēta strauja radiācijas līmeņa paaugstināšanās. Radiācijas līmenis 16 reizes pārsniedzis normu, atzina Krievijas meteoroloģijas dienests. Tomēr neesot sasniegts tāds līmenis, kas apdraud cilvēku veselību.

Ceturtdien svinīgā ceremonijā Kremlī tika pasniegti pēcnāves apbalvojumi dzinēja avārijas upuriem. Tos saņemt bija ieradušies bojāgājušo tuvinieki.

Foto: EPA/Scanpix

Lai arī Putins ceremonijā solīja turpināt darbu pie ieroča, viņš par to neatklāja nekādu konkrētu informāciju.

Putins norādīja vien to, ka projekta "tehniskajām idejām un risinājumiem" neesot līdzinieku nekur pasaulē.

Par Krievijas ieroci izskanējušas dažādas spekulācijas, piemēram, ka tā varētu būt bijusi pretkuģu raķete vai arī tāla darbības rādiusa, attālināti vadāma zemūdene. Taču vairums Krievijas un Rietumu ekspertu uzskata, ka izmēģinājums visdrīzāk bija saistīts ar "9M730 Burevestņik" raķeti, ko NATO dēvē par "Skyfall".

Putins izteicies, ka "Burevestņik" raķetēm esot "neierobežots" darbības rādiuss.

Tas veidotas kā atriebes ierocis, ko izmanto, ja ienaidnieks pirmais veicis kodoluzbrukumu.

Komentāri (42)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu