Stoltenbergs: NATO atbildēs uz jebkuru uzbrukumu Polijai vai Baltijas valstīm (43)

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

NATO atbildēs uz jebkuru uzbrukumu Polijai vai Baltijas valstīm, otrdien publiskotā intervijā paziņojis NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

"Ar NATO spēku klātbūtni Polijā un Baltijas valstīs mēs sūtām Krievijai ļoti spēcīgu signālu - ja notiks uzbrukums Polijai vai Baltijas valstīm, atbildēs visa alianse," pirms NATO samita paziņoja Stoltenbergs.

Aliansei nav ienaidnieku saraksta, bet NATO atbildēs, kad tas būs nepieciešams, sacīja Stoltenbergs intervijā vairākiem laikrakstiem, tostarp poļu izdevumam "Rzeczpospolit", vācu avīzei "Suddeutsche Zeitung" un Spānijas laikrakstam "El Pais".

"Mēs nedefinējam Krieviju šādā veidā (kā ienaidnieku)," sacīja NATO ģenerālsekretārs, bet piebilda, ka "mums jābūt drošiem, ka nepastāv iespēja, ka tas, ko redzējām Ukrainā, proti, Krievijas bruņota invāzija tās kaimiņvalstī, varētu atkārtoties pret NATO locekli".

Stoltenbergs sniedzis interviju laikā, kad Turcija draudējusi nobloķēt jauno NATO plānu Baltijas valstu un Polijas aizsardzībai, tostarp no Krievijas uzbrukuma.

Savienotās Valstis ir aicinājušas Turciju atbalstīt NATO aizsardzības plānu Polijai un Baltijas valstīm, bet Turcija līdz šim ir atteikusies, norādot, ka NATO būtu jāsniedz Ankarai lielāks politiskais atbalsts cīņā ar kurdu kaujiniekiem Sīrijā.

Turcijas prezidenta Redžepa Tajipa Erdogana izteikumi šodien pirms izlidošanas uz NATO samitu Londonā liecina, ka Ankara savu nostāju nav mainījusi un neatbalstīs minēto NATO plānu, ja alianse nepiedāvās Ankarai lielāku atbalstu tās cīņai Sīrijas ziemeļos ar kurdu bruņoto grupējumu "Tautas aizsardzības vienības" (YPG).

Turcija ir apsūdzējusi NATO sabiedrotos, ka tie atbalsta Baltijas valstu bažas par drošību, taču noraida kurdu kaujinieku radītos draudus Turcijai.

Jau ziņots, ka NATO dalībvalstu līderi šodien pulcējas Londonā, lai atzīmētu alianses dibināšanas 70.gadadienu, taču samits solās būt saspringts vairāku iemeslu dēļ. Viens no tiem ir Turcijas lēmums  iegādāties pretgaisa aizsardzības sistēmu no Krievijas, kā arī Turcijas nesenā militārā operācija Sīrijas ziemeļos.

Runājot par Eiropas Savienību (ES), Stoltenbergs intervijā sacīja, ka neiebilst pret stingrāku aizsardzības nostāju Eiropas Savienībā, bet nav jēgas mēģināt aizstāt NATO.

Komentāri (43)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu