Atsevišķas koalīcijas partijas sliecas atbalstīt ģenerālprokura izvirzīšanas kārtības maiņu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Tieslietu ministrs Jānis Bordāns
Tieslietu ministrs Jānis Bordāns Foto: Ieva Leiniša/LETA

Atsevišķas koalīcijas partijas sliecas konceptuāli atbalstīt tieslietu ministra Jāņa Bordāna (JKP) rosinājumu ģenerālprokurora kandidatūras izvirzīšanas kārtības maiņai, reizē vairākās partijās vēl par šo jautājumu spriedīs. 

Kā žurnālistiem pastāstīja "Jaunās Vienotības" (JV) frakcijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis, JV konceptuāli ir gatava atbalstīt Bordāna piedāvājumu. Sīkāk šis jautājums frakcijā tiks pārrunāts pēc konkrētu priekšlikumu saņemšanas.

"KPV LV" Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Atis Zakatistovs norādīja, ka konceptuāli atbalsta šādus grozījumus, jo tieslietu sistēmai un ģenerālprokuratūrai ir nepieciešamas pārmaiņas. Reizē frakcija aicinās Jauno konservatīvo partiju (JKP) sniegt sīkāku pamatojumu piedāvātajām izmaiņām. 

Politiķis piebilda, ka šajā jautājumā vēl ir jāsagaida "KPV LV" frakcijas lēmums, tāpēc pašlaik viņš nav pilnvarots sniegt galīgo apstiprinājumu šajā jautājumā.

"Attīstībai/Par!" (AP) šis jautājums vēl jāizrunā partiju apvienībā un frakcijā, norādīja frakcijas priekšsēdētājs Daniels Pavļuts. Viņš skaidroja, ka noteikti ir svarīgi izdiskutēt regulējumu, kādā augstākās valsts amatpersonas var tikt ievēlētas. 

AP politiķis akcentēja, ka šajā diskusijā svarīgi, lai neizveidotos situācija, ka kāds varētu apgalvot, ka izpildvara var vairāk nekā līdz šim ietekmēt tiesu varu. Kamēr šis princips tiek ņemts vērā, ir iespējams diskutēt par kādām izmaiņām šajā jomā.

Šis jautājums pagaidām vēl nav apspriests un par to vēl gaidāma diskusija, norādīja nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK priekšsēdētājs Raivis Dzintars. 

JKP Saeimas frakcijas priekšsēdētāja Juta Strīķe norādīja, ka Tieslietu ministrija (TM) iesniegs nepieciešamos grozījumus. Politiķe norādīja, ka gan TM, gan JKP ir gatava sniegt nepieciešamos skaidrojumus izmaiņu nepieciešamībai.

Jau ziņots, ka Bordāns ir iesniedzis Tieslietu padomes priekšsēdētājam, Augstākās tiesas (AT) priekšsēdētājam Ivaram Bičkovičam vairākus priekšlikumus ģenerālprokurora amata kandidātu atlases procesa pilnveidei. 

Viņa priekšlikums izmaiņām Prokuratūras likumā paredz, ka pretendents savu kandidatūru piesaka personīgi bez starpniekiem. Savukārt Tieslietu padome izveido pretendentu vērtēšanas komisiju un nosaka vienotus kritērijus. Tad komisija novērtē visus pretendentus un virza tos izskatīšanai Tieslietu padomē. Pēc tam padome piemērotāko kandidātu virza uz Saeimu apstiprināšanai amatā.

Patlaban likums paredz, ka Saeima ģenerālprokuroru amatā ieceļ uz pieciem gadiem pēc AT priekšsēdētāja priekšlikuma, kas saskaņots ar Tieslietu padomi.

Nākamgad pilnvaras izbeigsies gan pašreizējam ģenerālprokuroram, gan pašreizējam AT priekšsēdētājam. Bičkovičam pilnvaras beidzas - 15.jūnijā un ģenerālprokuroram Ērikam Kalnmeieram - 11.jūlijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu