"Zaļā gaisma" impīčmenta apsūdzību gatavošanai pret Trampu (10)

TVNET/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Nensija Pelosi
Nensija Pelosi Foto: AFP / Scanpix

ASV Pārstāvju palātas spīkere Nensija Pelosi paziņojusi, ka viņas pārstāvētā ASV Kongresa apakšpalāta gatavo uzmetumu impīčmenta apsūdzībām pret ASV prezidentu Donaldu Trampu.

Tas nozīmē, ka pret Trampu tiks sākta impīčmenta procedūra.

"Uz spēles likta mūsu demokrātija," norādīja Pelosi. "Prezidents mums neatstāj citu izvēli, kā vien rīkoties, jo viņš atkal cenšas ietekmēt vēlēšanas sev par labu.

Prezidents ir pārkāpis savas pilnvaras, radījis apdraudējumu mūsu nacionālajai drošībai un sakompromitējis uzticēšanos mūsu vēlēšanām."

Pelosi sacīja, ka devusi "zaļo gaismu" apsūdzību rakstīšanai "skumīgi, bet tajā pašā laikā arī ar pārliecību un pazemību".

"Prezidenta rīcība ir nopietni pārkāpusi konstitūciju," uzsvēra Pelosi.

Jau iepriekš bija zināms, ka Pelosi ceturtdien nāks klajā ar neparastu paziņojumu saistībā ar demokrātu kontrolētās Pārstāvju palātas impīčmenta izmeklēšanu pret Trampu.

Tramps tvītoja: "Ja demokrāti mani impīčos, tad lai dara to tagad, ātri."

Galīgo lēmumu par prezidenta impīčmentu būs jāpieņem Senātam, kas pašlaik atrodas republikāņu kontrolē.

Impīčmenta izmeklēšanas centrā ir 25.jūlija telefonsaruna starp Trampu un Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski, kurā Tramps cenšas panākt, lai Ukrainā tiktu ierosināta izmeklēšana, kas varētu kaitēt viņa sāncenša Džo Baidena izredzēm nākamgad gaidāmajās vēlēšanās. Ar Baltā nama publicētā sarunas pārstāsta tulkojumu latviešu valodā var iepazīties šeit.

Aizvadītajās nedēļās notikušas impīčmenta izmeklēšanas sēdes, kurās liecināja dažādas amatpersonas.

Pēc Pelosi paziņojuma Tramps tviterī kārtējo reizi apgalvojis, ka viņa telefona sarunas ar Ukrainas prezidentu bijušas "perfektas".

Viņš arī paudis viedokli, ka impīčmenta procedūra tikšot regulāri izmantota, lai uzbruktu arī nākamajiem ASV prezidentiem.

"Labā ziņa ir tā, ka republikāņi nekad nav bijuši tik vienoti. Mēs uzvarēsim," par savām izredzēm impīčmenta jautājumā pārliecināts ir Tramps.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu