Video: Rūjienas iedzīvotāji ministru Pūci sagaida ar traktoriem, paralizējot pilsētas centru (10)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Traktors tīra sniegu. Ilustratīvs foto
Traktors tīra sniegu. Ilustratīvs foto Foto: Zane Bitere/LETA

Ierodoties uz tikšanos ar Rūjienas novada iedzīvotājiem, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Juri Pūci (AP) šovakar. 6. decembrī, rūjienieši sagaidīja ar kilometriem garu lauksaimniecības tehnikas rindu, tādējādi paralizējot visu pilsētas centru, informēja Rūjienas novada domes deputāts un mežsaimnieks Madars Kalniņš (Vidzemes partija).

Viņš stāstīja, ka uz tikšanos ar Pūci Rūjienas kultūras namā bija ieradušies vairāki simti dažādu vecumu cilvēku, daudzi stāvēja kājās, kā arī Valmieras, Strenču un Smiltenes novadu domes priekšsēdētāji.

"Iedzīvotāju noskaņojums bija ļoti kareivīgs, taču laimīgā kārtā gaisotni izdevās normalizēt un iedzīvotāji ministru izvaicāja divas stundas," stāstīja Kalniņš.

Viņš norādīja, ka ministram neizdevās pārliecināt rūjieniešus par to, ka viņu dzīves līmenis un iespējas pēc pievienošanas Valkas novadam uzlabosies. Ar skaļiem aplausiem tika sagaidīta Valmieras domes priekšsēdētāja Jāņa Baika ("Valmierai un Vidzemei") uzruna, kurā viņš apliecināja, ka Valmieras novads ir gatavs apvienoties ar Rūjienas un Naukšēnu novadu, kā tas vēsturiski jau ir bijis, savukārt Valkai, kā robežpilsētai ir jārod atsevišķs risinājums.

Pēc Kalniņa stāstītā, sanāksmes noslēgumā Pūce esot atzinis savas kļūdas un solījis, ka būšot jau labi.

Jau vēstīts, ka Jaunās konservatīvās partijas pārstāvis Oskars Muksimovs aģentūrai LETA iepriekš bija vēstījis, ka koalīcijas partneri panākuši kopēju sapratni par nepieciešamajām korekcijām administratīvi teritoriālās reformas plānā, Rūjienas un Naukšēnu novadu pievienojot Valmieras novadam.

Savukārt Administratīvi teritoriālās reformas (ATR) komisijas priekšsēdētājs Artūrs Toms Plešs (AP) paudis nostāju, ka vēl būs jāvērtē rosinājums, ka, veicot administratīvi teritoriālo reformu, Rūjienas novadu un Naukšēnu novadu pievienošanos nevis Valkas, bet Valmieras novadā.

Deputāts skaidroja, ka šis rosinājums vēl ir jāvērtē un jāskatās, kā tā īstenošanas gadījumā mainītos līdzšinējie aprēķini par ekonomiskas attīstības un dažādu projektu īstenošanas iespējām. Nebūtu prātīgi uzreiz izlemt par izmaiņām, vēl pirms rūpīgas "par" un "pret" analīzes veikšanas, skaidroja komisijas vadītājs.

Plešs neizslēdza iespēju, ka varētu tikt vērtētas arī atsevišķas citas šāda veida situācijas, bet pirms izvērtēšanās nav zināms, vai būs vienošanās par kādām izmaiņām. Ja tāda vai tādas arī tikšot panāktas, tad ne vairāk kā vienā vai atsevišķās situācijās, pieļāva politiķis.

Viņš arī pastāstīja, ka komisija ir lūgusi visas 119 pašvaldības atsūtīt ar vietējās domes apstiprinātu lēmumu savu pozīciju par likumprojektu, kurš paredz ATR veikšanu.

Saeima izskatīšanai ATR komisijā nodevusi grozījumus Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā, kas piedāvā reformas rezultātā 119 pašvaldību vietā Latvijā izveidot 39 vietvaras.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu