"Nākamā grupa nepaspēja tikt prom." Aculiecinieki par vulkāna izvirdumu Jaunzēlandē

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Tūristu iecienītajā Jaunzēlandes Vaita salā pirmdien noticis vulkāna izvirdums, kurā gājuši bojā pieci cilvēki un vairāki ievainoti, paziņojusi policija, vienlaikus atzīstot, ka izredzes atrast citus izdzīvojušos, kas šobrīd tiek uzskatīti par bezvēsts pazudušiem, sarūk.

Aculiecinieki, kuri paši tik tikko paglābušies no briesmām, sociālajos tīklos stāsta par notikušo un publicē uzfilmētos kadrus.

Sākotnēji tika uzskatīts, ka izvirduma brīdī plkst.14.11 pēc vietējā laika (plkst.3 pēc Latvijas laika) nelielajā salā un tuvu tai atradušies aptuveni 100 cilvēki, tomēr policija tagad uzskata, ka tādu bijis mazāk par 50. No tiem vismaz 23 izglābti, bet par 27 likteni ziņu nav. Pieci upuri miruši no traumām, kad jau bija evakuēti no salas.

"Līdz šim brīdim nav bijušas manāmas nekādas dzīvības pazīmes," izsakoties par situāciju uz salas, paziņojumā apliecināja policija. "Balstoties tajā informācijā, kas mums ir, mēs uzskatām, ka uz salas izdzīvojušo nav." 

Apstākļi uz salas joprojām ir pārāk nestabili, lai tur varētu atgriezties policija un glābēji, preses konferencē Velingtonā sacīja policijas komisāra vietnieks Džons Timss.

Tūrists Maikls Šāde, kurš tobrīd kuģī pēc rīta ekskursijas devās prom no salas, nofilmēja, kā gaisā paceļas biezu dūmu stabs.

Intervijā raidorganizācijai BBC Šāde stāsta, ka apskatīja vulkāna krāteri nieka 30 minūtes pirms izvirduma. "Tobrīd situācija joprojām bija droša, bet rīkotāji centās ierobežot grupu lielumu," viņš sacīja.

"Mēs bijām kuģī. Kāds norādīja uz to, kas notika aiz loga, un tad es to ieraudzīju. Es biju šokā," saka Šāde. "Kuģis pagriezās atpakaļ un uzņēma vairākus cilvēkus, kuri gaidīja piestātnē."

Uzņemtās fotogrāfijas un video Šāde ievietoja sociālajos tīklos.

Brazīliešu tūrists Alesandro Kaufmans norāda, ka esot devies prom no salas pavisam neilgi pirms izvirduma.

"Šodien ekskursijā uz vulkānu devās divas grupas. Pirmā no tām bija mūsējā. Mēs aizbraucām piecas minūtes pirms izvirduma," viņš portugāļu valodā stāsta savā "Instagram" kontā.

"Otra grupa, kas mūs nomainīja, diemžēl nepaspēja laikus tikt prom.

Daži cilvēki guva nopietnus apdegumus."

Pagaidām ziņots par vismaz pieciem bojāgājušajiem. Vairāku cilvēku atrašanās vieta nav zināma.

Ap izvirduma laiku no vulkāna krātera tika translēta tiešraide. Tajā bija redzami vairāki cilvēki, taču izvirduma laikā savienojums pazuda, raksta BBC.

Šāde tviterī ievietoja video, kurā redzams, iespējams, avarējis helikopters.

Raidorganizācija CNN ziņo, ka uz salas esot bijuši vairāk nekā 30 tūristi no amerikāņu kompānijas "Royal Caribbean" kruīza kuģa "Ovation of the Seas". 

Uz Jaunzēlandi kursē "Royal Caribbean" kruīzi no Austrālijas.

Jaunzēlandes premjerministre Džasinda Ārderna norādījusi, ka uz salas un tās tuvumā esot bijuši "vairāki" tūristi gan no Jaunzēlandes, gan arī citām vietām.

Jaunzēlandes policija sākusi meklēšanas un glābšanas operāciju, taču vulkāna mestie pelni apgrūtina glābēju drošu piekļūšanu salai. Policijai operācijā palīdz Jaunzēlandes bruņotie spēki.

Uz Vaita salas atrodas viens no Jaunzēlandes aktīvākajiem vulkāniem. Neskatoties uz to, tas ir iecienīts tūristu galamērķis. Vaita sala ar tās aktīvo vulkānu atrodas 48 kilometrus no Ziemeļsalas, kas ir otra lielākā Jaunzēlandes sala. Vulkānu ik gadu apmeklē aptuveni 10 000 vietējo un ārvalstu tūristu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu