Tukuma novada dome pārmet Pūcem agresīvu komunikācijas stilu (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce Foto: Valsts kanceleja

Tukuma novada dome aicinās parlamenta Administratīvi teritoriālās reformas komisiju virzīt Saeimā lēmumu par likumprojekta "Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likums" atgriešanu Ministru kabinetam pilnveidošanai, šodien, 10. decembrī, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram Jurim Pūcem (AP) pārmetot agresīvu komunikācijas stilu, ārkārtas domes sēdē lēma novada deputāti.

Tikšanās ar Tukuma, Kandavas, Engures un Jaunpils novadu domju deputātiem, pašvaldības darbiniekiem un sabiedrības pārstāvjiem, kurā ministrs prezentēja informatīvo ziņojumu "Par sabiedriskajai apspriešanai izvirzāmo administratīvi teritoriālā iedalījuma modeli", pēc domes paustā, bijusi vien "iluzoras konsultācijas" bez konsultāciju protokolēšanas, viedokļu fiksēšanas un izvērtēšanas.

"Prezentācijas laikā ne tikai tika būtiski ierobežotas pašvaldību deputātu tiesības izteikties par informatīvo ziņojumu "Par sabiedriskai apspriešanai izvirzāmo administratīvi teritoriālā iedalījuma modeli", bet arī netika pēc būtības sniegtas atbildes uz uzdotajiem jautājumiem par potenciālajiem ieguvumiem un zaudējumiem, ko paredz jaunveidojamā Tukuma novada risinājums," norādīts domnieku apstiprinātajā lēmumprojektā, kurā arī pausts, ka "ministra izvēlētais komunikācijas stils neliecināja par labas pārvaldības principa ievērošanu".

Turklāt, pēc domes priekšsēdētāja Ērika Lukmana ("Tukuma pilsētai un novadam") teiktā, Pūce bija izvēlējies agresīvu komunikācijas stilu, sapulce bijusi emocionāla, un Engures kolēģi pat pametuši tikšanās zāli. Tāpat pašvaldība līdz šim nav saņēmusi atbildes pēc būtības uz jautājumiem par plānoto reformu.

Tādēļ dome lēma atzīt kompleksās valsts pārvaldes reformas nepieciešamību, kuras gaitā administratīvi teritoriālais iedalījums tiek veidots kā vienots valsts institūciju un pašvaldību pakalpojumu kopums, veicot vispārēju valsts pārvaldes funkciju auditu ar mērķi pārdalīt tās starp valsts institūcijām, pašvaldībām un privāto sektoru. Tāpat esot nepieciešama funkciju finansēšanas modeļa izstrāde, paredzot reformas ieviešanai gan garantiju un kompensāciju, gan atbalsta programmas. Vajadzīga esot arī valsts pārvaldes struktūras un teritoriālā iedalījuma modeļa izveide, paredzot risinājumus par pašvaldību līmeņiem ar saskaņotu vienoto valsts pakalpojumu tīklu.

Nolemts arī atzīt likumprojektā "Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likums" paredzēto jaunas administratīvas teritorijas ar jaunu administratīvo centru - Tukumu - izveidošanu par nepamatotu, nepilnīgi izstrādātu un Tukuma novada pašvaldības iedzīvotāju interesēm neatbilstošu, jo tas nav pamatots ar detalizēti izstrādātu visaptverošu analīzi par pašvaldības administratīvajiem un tās administratīvo teritoriju raksturojošiem sociālekonomiskajiem kritērijiem. Tāpat dokumentā neesot ietverts skaidri definēts pašvaldības un tās administratīvās teritorijas reformēšanas mērķis, par kuru būtu panākta vienošanās ar Tukuma novada pašvaldības domi un pašvaldības iedzīvotājiem. Saskaņā ar domes lēmumu Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) virzītais lēmumprojekts arī neietver sociāli ekonomisku pamatojumu, kā arī citu datus, kuriem, pēc domes domām, likumprojektā vajadzētu būt.

Turklāt iecere apvienot ap Tukumu esošās pašvaldības "rada tiesiskas sekas, kas pārkāpj Latvijas kā neatkarīgas un demokrātiskas valsts pamatā esošo pašvaldības principu, kā arī taisnīguma, samērīguma un tiesiskās paļāvības principus". Tāpēc dome lēma aicināt Administratīvi teritoriālās reformas komisiju virzīt Saeimā lēmumu par likumprojekta "Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likums" atgriešanu valdībai pilnveidošanai, ievērojot taisnīguma, samērīguma un tiesiskās paļāvības principus, Latvijas Republikas Satversmi, Eiropas Vietējo pašvaldības hartu un citos dokumentos noteikto.

Kā ziņots, Saeima izskatīšanai Administratīvi teritoriālās reformas komisijā nodevusi grozījumus Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā, kas piedāvā reformas rezultātā 119 pašvaldību vietā Latvijā izveidot 39 vietvaras.

VARAM izstrādātā administratīvi teritoriālā iedalījuma karte paredz, ka Tukuma novada administratīvo teritoriju ir paredzēts apvienot ar Engures, Jaunpils un Kandavas novadu, par reģionālās nozīmes attīstības centru nosakot Tukumu.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu