Indijas parlaments pieņem pretrunīgi vērtēto pilsonības likuma projektu (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Indiete iezīmē zīdaiņa roku. Ilustratīvs attēls
Indiete iezīmē zīdaiņa roku. Ilustratīvs attēls Foto: Pixabay

Indijas parlamenta augšpalāta trešdien pieņēmusi pretrunīgi vērtēto likumprojektu, kas paredz piešķirt pilsonību reliģiskajām minoritātēm no kaimiņvalstīm, bet ne musulmaņiem.

Pilsonības likuma grozījumu projekts paredz, ka Indijas pilsonība var tikt piešķirta hinduistiem, sikhiem, budistiem, džainistiem, parsiem un kristiešiem, kuri bēg no vajāšanām Afganistānā, Bangladešā un Pakistānā, kur lielākā daļa iedzīvotāju ir musulmaņi.

Indijas parlamenta apakšpalāta likumprojektu pieņēma jau otrdien.

"Šo valstu musulmaņu pilsoņiem nav iemesla uztraukties," šodien parlamenta augšpalātā sacīja Indijas iekšlietu ministrs Amits Šāhs. "Šī likumprojekta mērķis ir sniegt pilsonību, nevis atņemt," viņš piebilda.

Savukārt opozīcijā esošās Indijas Nacionālā Kongresa partijas politiķis Anands Šarma pauda viedokli, ka "šis likums ir uzbrukums Indijas konstitūcijai un demokrātijai" un pārkāpj morāles normas.

Vairāki opozīcijas likumdevēji pavēstīja, ka likumprojekts tiks apstrīdēts tiesā.

Musulmaņu un cilvēktiesību organizācijas uzskata šo likumprojektu par daļu no Indijas premjerministra Narendras Modi centieniem marginalizēt Indijā dzīvojošos 200 miljonus musulmaņu, tomēr viņš un viņa valdība to noliedz.

Likumprojekts paredz grozīt 1955.gada Pilsonības likumu, kurš liedz nelegāliem imigrantiem pieteikties Indijas pilsonības iegūšanai.

100 zinātnieki un mācībspēki no Indijas un ārvalstīm pirmdien kopīgā vēstulē pauda savu neapmierinātību ar šo likumprojektu, jo Indijas konstitūcija paredz vienlīdzīgu attieksmi pret visām reliģijām.

Valdība ir aizstāvējusi šo likumprojektu, uzsverot, ka musulmaņiem nedraud vajāšana minētajās trīs Indijas kaimiņvalstīs, kurās islāms ir dominējošā reliģija.

Pilsonības likuma projekts ir izraisījis protestus Indijas ziemeļaustrumu štatos Asamā un Tripūrā, kur iedzīvotāji ir neapmierināti ar hinduistu pieplūdumu no Bangladešas.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu