ASV Pārstāvju palātas Tieslietu komitejā sāktas debates par Trampa impīčmenta apsūdzībām

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

ASV Pārstāvju palātas Tieslietu komitejā trešdien sāktas debates par divām apsūdzībām impīčmenta procesā pret prezidentu Donaldu Trampu.

Demokrāti un republikāņi jau debašu sākumā ieņēma diametrāli pretēju nostāju pret Trampu. Demokrāti brīdināja, ka Trampa uzvedība robežojas ar diktatora iezīmēm, bet republikāņi kaismīgi aizstāvēja prezidentu.

Tramps tiek apsūdzēts prezidenta amata pilnvaru ļaunprātīgā izmantošanā un Kongresa darba traucēšanā.

Ja ASV Pārstāvju palātas Tieslietu komiteja līdz nedēļas beigām apstiprinās apsūdzības, kas, visticamāk, notiks, tās tiks nodotas balsojumam Pārstāvju palātā.

Taču politiķi komitejas debatēs, kas tiek pārraidītas televīzijā, koncentrējās uz vēlētājiem, kuru noskaņojums būs būtisks, ja impīčmenta process nonāks līdz izvērtēšanai Senātā.

ASV Pārstāvju palātas Tieslietu komitejas vadītājs Džerijs Nadlers, atklājot debates, sacīja, ka Tramps apsūdzēts par savu interešu stādīšanu pāri valsts nacionālas drošības interesēm un pāri brīvām un godīgām vēlēšanām.

"Ja prezidents var vispirms ļaunprātīgi izmantot savu varu un pēc tam bloķēt visus Kongresa informācijas pieprasījumus, Kongress nevar pildīt savu pienākumu darboties kā pretsvars izpildvarai un prezidents kļūst par diktatoru," norādīja Nadlers.

Savukārt republikāņu likumdevējs Dags Kolins apgalvoja, ka demokrāti centušies panākt Trampa impīčmentu kopš viņa stāšanās amatā 2017.gada janvārī, un viņiem nav spēcīgāka pamatojuma par "varas ļaunprātīgu izmantošanu".

"Tie ir tikai vispārēji nenoteikti apgalvojumi," sacīja Kolins, piebilstot, ka demokrātiem impīčments ir politiski izdevīgs, bet politiskais izdevīgums nekad nedrīkst būt par pamatu impīčmentam.

Pārstāvju palātas spīkere Nensija Pelosi septembra beigās nolēma sākt impīčmenta izmeklēšanu saistībā ar trauksmes cēlāja ziņojumu, ka Tramps jūlijā telefonsarunā ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski mēģinājis viņu pierunāt sniegt informāciju par Džo Baidena un viņa dēla Hantera darbību Ukrainā. Pastāv bažas, ka Tramps aizturējis militāro palīdzību Ukrainai, lai izdarītu spiedienu uz Kijevu personīga politiska labuma gūšanai.

Republikāņi debatēs visi vienā balsī apgalvoja, ka demokrātiem nav pierādījumu apsūdzību pamatošanai.

Džims Džordans sacīja, ka demokrāti vienkārši grib atspēlēties par zaudējumu prezidenta vēlēšanās 2016.gadā un ienīst Trampu.

"Demokrāti nekad nav pieņēmuši amerikāņu tautas gribu. Viņiem nepatīk 63 miljoni cilvēku, kuri balsoja par šo prezidentu," sacīja Džordans.

Ja demokrātu kontrolētā Pārstāvju palāta nākamnedēļ gaidāmajā balsojumā apstiprinās apsūdzības, tad process nonāks republikāņu kontrolētajā Senātā, kur Trampa atbalstītāji solījuši viņu aizstāvēt.

Visas pazīmes liecina, ka republikāņiem Senātā izdosies apturēt impīčmenta procesu, taču tas var kaitēt Trampa reputācijai un negatīvi ietekmēt viņa izredzes tikt pārvēlētam 2020.gada  novembrī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu