Lietuva pazemina obligātajā dienestā iesaucamo jauniešu vecumu (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lietuvas armijas parāde.
Lietuvas armijas parāde. Foto: Mindaugas Kulbis / AP

Lietuvas Seims ceturtdien pieņēmis likumdošanas grozījumus, kas pazemina obligātajā militārajā dienestā iesaucamo jauniešu vecuma augšējo robežu.

Turpmāk Bruņotajos spēkos tiks iesaukti jaunieši vecumā no 18 līdz 23 gadiem. Pašlaik likums paredz karadienestā iesaukt jauniešus vecumā no 19 līdz 26 gadiem ieskaitot.

Kā iepriekš izteicies Lietuvas aizsardzības ministrs Raimunds Karoblis, pazemināt iesaukšanas vecuma robežu būtu lietderīgi, lai pēc iespējas mazāk traucētu jauniešu civilo dzīvi, lai viņiem nenāktos pamest ģimeni, darba vietu, uzņēmējdarbību.

Pieņemtajā grozījumā 26 gadu robeža gan atstāta spēkā tiem jauniešiem, kuru iesaukšana atlikta saistībā ar studijām augstskolā.

Joprojām atstāts spēkā noteikums, ka dienestā brīvprātīgi var stāties gan vīrieši, gan sievietes vecumā no 18 līdz 38 gadiem.

Aizsardzības ministrija lēš, ka minēto grozījumu dēļ potenciālo iesaucamo saraksts saruktu no aptuveni 90 000 līdz 60 000, tādēļ galīgajā aptuveni 25 000 - 30 000 cilvēku sarakstā iekļūtu katrs otrais nestudējošais iesaucamā vecuma jaunietis.

Pašlaik obligātajā karadienestā Lietuvā ik gadus tiek iesaukti 3800 - 4000 jaunieši.

Daļējs obligātais karadienests Lietuvā pēc septiņu gadu pārtraukuma tika atjaunots 2015.gadā, pieaugot bažām par Krievijas aktivitātēm Ukrainā un Baltijas jūras reģionā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu