Nebeidzamais stāsts? ASV mēģina atsākt kodolsarunas ar Ziemeļkoreju (4)

TVNET/LETA/Reuters
CopyLinkedIn Draugiem X
Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns
Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns Foto: AP/Scanpix

ASV īpašais sūtnis Ziemeļkorejas jautājumos Stīvens Bīgans pirmdien mudināja Phenjanu atsaukties kodolsarunu piedāvājumam un noraidīja Ziemeļkorejas līdera Kima Čenuna noteikto gada beigu termiņu jaunu ierosinājumu izteikšanai.

Vienlaikus viņš uzsvēris ASV gatavību runāt par "visiem interesējošajiem tematiem".

Bīgans ieradās Seulā svētdien,  izskanot minējumiem, ka viņš mēģinās glābt sarunu procesu, vēršoties pie Phenjanas, kas solījusi uzņemt "jaunu kursu", ja Vašingtona līdz gada beigām nekļūs pielaidīgāka.

"Savienotajām Valstīm nav termiņu. Mums ir mērķis. Ir pienācis laiks darīt savus darbus. Panāksim, ka tas notiek. Mēs esam šeit, un jūs zināt, kā mūs atrast," sacīja diplomāts.

Bīgans pirmdien tikās ar Dienvidkorejas prezidentu Munu Džēinu un pauda nožēlu par Ziemeļkorejas amatpersonu pēdējo nedēļu paziņojumiem, sakot, ka tie bijuši "ļoti naidīgi un negatīvi, un gaužām nevajadzīgi".

"Tomēr tā tam nav jābūt. Vēl nav par vēlu," uzsvēra ASV sūtnis.

Kā norāda eksperti, izredzes, ka Ziemeļkoreja varētu atsaukties Bīgana aicinājumam uz dialogu, ir nelielas, ņemot vērā Phenjanas pēdējos paziņojumus, ka Vašingtonai "nav nekā, ko piedāvāt", pat ja sarunas tiks atsāktas.

Ziemeļkoreja paziņojusi, ka līdz 31.decembrim no ASV gaida jaunu ierosinājumu strupceļā nonākušo  sarunu par Phenjanas kodolprogrammu atsākšanai.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu