Indijā plosās vardarbīgi protesti: seši mirušie, vairāki desmiti cietušo (4)

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Indijas lielākajās pilsētās notiek lielas demonstrācijas pret parlamenta nesen pieņemto likumprojektu, kas paredz piešķirt pilsonību reliģiskajām minoritātēm no kaimiņvalstīm, taču izslēdz musulmaņus, vēsta raidorganizācija BBC.

Pirmdien protesti atsākās ar jaunu sparu pēc tam, kad Deli protestētāju sadursmēs ar policiju cieta vismaz 50 cilvēki. Protestos dzīvību zaudējuši seši cilvēki.

Protestētājiem ir dažādi iemesli, kāpēc viņi izgājuši ielās. Daļa likumu uzskata par musulmaņus diskriminējošu, kamēr citi - lielākoties pierobežas iedzīvotāji - baidās par liela apmēra migrāciju.

Protesti turpinās piecas dienas, aptverot tādas Indijas pilsētas kā Deli, Mumbaja, Haidarabada un Kolkata.

Foto: Manish Swarup / AP

Protesti aizsākās ceturtdien Aasamas štatā Indijas austrumos, bet drīz vien izpletās arī citviet valsts austrumu un ziemeļu daļā.

Indijas premjerministrs Narendra Modi aicinājis saglabāt mieru. "Nevienam indietim šī likuma sakara nav, par ko satraukties. Tas attiecas vienīgi uz tiem cilvēkiem, kuri ārpusē gadiem ilgi saskārušies ar vajāšanu un kuriem nav citas vietas, kurp iet, kā vien uz Indiju," tvītoja Modi. "Šis ir laiks, kad saglabāt mieru, vienotību un brālību."

Indijas valdība centusies savaldīt protestus, bloķējot pieeju internetam.

Protestos aktīvi iesaistījušies studenti. Jaunieši sūdzējušies par vardarbību no policijas puses.

Pilsonības likuma grozījumu projekts paredz, ka Indijas pilsonība var tikt piešķirta hinduistiem, sikhiem, budistiem, džainistiem, parsiem un kristiešiem, kuri bēg no vajāšanām Afganistānā, Bangladešā un Pakistānā, kur lielākā daļa iedzīvotāju ir musulmaņi.

ANO Cilvēktiesību birojs paudis bažas, ka likums pēc būtības ir diskriminējošs.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu