Nāvessoda izpildīšana ASV piedzīvo pakāpenisku norietu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Nāvessoda izpildīšana ASV turpina samazināties, un arī šogad tā bijusi tuvu vēsturiski zemākajam līmenim, paziņojusi bezpeļņas organizācija “Death Penalty Information Center”, kas iebilst pret šādu soda mēru.

“Augstākā soda mēra īstenošana ASV 2019.gadā turpināja mazināties, vairākos reģionos izzūdot pavisam, bet citos jūtami samazinoties,” teikts organizācijas ziņojumā.

Saskaņā ar “Death Penalty Information Center” apkopotajiem datiem 2019.gads būs jau piektais gads pēc kārtas, kad tiek izpildīti mazāk nekā 30 nāvessodi, bet jaunu piespriesto nāvessodu skaits ir mazāks par 50, vēsta ASV raidorganizācija CNN.

Šogad ASV kopumā tiks izpildīti 22 nāvessodi, kas būs otrs zemākais līmenis kopš 1991.gada. Salīdzinājumam, pagājušajā gadā ASV nāvessods tika izpildīts 25 cilvēkiem.

Nāvessoda informācijas centrs lēš, ka šogad kopumā varētu tikt piespriesti 35 līdz 37 nāvessodi, kas būtu par 87% mazāk nekā 1994. līdz 1996. gadā, kad augstākais soda mērs katru gadu tika piespriests aptuveni 300 cilvēkiem.

Sabiedrībā arvien vairāk samazinās atbalsts nāvessoda piespriešanai un īstenošanai.

Šā gada novembrī 175 slepkavības upuru tuvinieku ģimenes nosūtīja kopīgu vēstuli ASV prezidentam Donaldam Trampam, kurā pauda viedokli, ka nāvessods nemazina noziedzību.

Foto: EPA/Scanpix

“Tas [nāvessods] nenodrošina pakalpojumus tādām ģimenēm kā mūsējās. Tas nepalīdz atrisināt vairāk nekā 250 000 neatklāto slepkavību lietu. Tas tikai pastiprina traumu un rada vēl jaunas sērojošas ģimenes,” teikts vēstulē.

ASV ģenerālprokurors šā gada jūlijā paziņoja, ka ASV federālā valdība pēc 16 gadu pārtraukuma atsāks nāvessodu izpildi un noteikusi nāvessodu izpildes datumus pieciem notiesātiem slepkavām.

Šie noziedznieki notiesāti par slepkavību, un dažos gadījumos par sabiedrības visneaizsargāto locekļu - sirmgalvju un bērnu - spīdzināšanu un izvarošanu.

Federālās valdības lēmums atsākt nāvessodu izpildi izraisīju plašu neapmierinātību. Pret to iebilda gan Trampam adresētās vēstules autori, gan 65 bijušie tiesneši, kā arī vairāki desmiti prokuroru un citu tiesībsargājošo institūciju amatpersonu.

Arī sabiedrībā pakāpeniski samazinās atbalsts nāvessodam, uzsver “Death Penalty Information Center” pārstāvji.

Mūža ieslodzījumu par īpaši smagiem noziegumiem nāvessoda vietā atbalsta 60% ASV iedzīvotāju, kas ir rekordaugsts līmenis, liecina nesen veikta sabiedriskās domas aptauja.

Tā bija pirmā reize vēsturē, kad vairākums iedzīvotāju devuši priekšroku mūža ieslodzījuma, nevis nāvessoda piemērošanai.

Foto: AP/Scanpix

2019.gadā palielinājās nāvessodu atcēlušo ASV štatu skaits. Par 20 štatu, kas atteicies no nāvessoda, šogad kļuva Ņūhempšīra.

Tikmēr Pensilvānijas likumdevēju pieņemto lēmumu par nāvessoda atcelšanu apturēja štata gubernators, un štata senātam pagaidām nav izdevies atcelt gubernatora uzlikto veto.

Savukārt Kalifornijas gubernators šogad paziņoja, ka štats apturēs visu nāvessodu izpildi, uzsverot, ka šāds soda mērs uzskatāms par neveiksmi.

Nāvessoda kontekstā joprojām aktuāls ir jautājums par šāda soda veida humānumu, kā arī iespējamība, ka ar nāvi var tikt sodīts cilvēks, kas nav vainīgs.

ASV tiesas uz laiku apturējušas aptuveni divas trešdaļas no viesiem nāvessodiem, ko bija paredzēts izpildīt 2019.gadā.

“Mūsu tiesas un amatpersonas pārāk bieži pieļauj potenciāli nāvējošas kļūdas, kā arī pārāk bieži sper soļus, kas kavē patiesības noskaidrošanu. Tas ir viens no iemesliem, kāpēc sabiedrības atbalsts nāvessodam turpina samazināties,” norāda “Death Penalty Information Center” direktors Roberts Danhems.

Foto: AP/Scanpix
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu