Igaunijā atklāj krāpniekus no Krievijas, kas inscenējuši avārijas Latvijā un Igaunijā (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Paula Čurkste / LETA

Izmeklētāji Igaunijā konstatējuši Krievijas pilsoņu grupu, kas inscenējusi ceļu satiksmes negadījumus galvenokārt apļveida krustojumos Latvijā un Igaunijā, lai pieprasītu naudu no vietējiem apdrošinātājiem.

Desmit cilvēku grupējums krāpnieciskās darbības veicis kopš 2018.gada ar mērķi Latvijā un Igaunijā izkrāpt apdrošināšanas kompensācijas. To konstatējusi Igaunijas "Vienna Insurance Group" krāpniecības izmeklētāji. Uzņēmuma krāpniecības novēršanas un izmeklēšanas nodaļas vadītājs Janeks Ļakins sacīja, ka visi tādi ceļu satiksmes negadījumi notikuši, mainot braukšanas joslu uz ceļa vai apļveida krustojumos, un krāpnieki tos izraisījuši apzināti.

"Krāpnieki no Krievijas izvēlējās vietas, kur ir viegli izmantot autobraucēju neuzmanību un kļūdas.

Tādu negadījumu inscenēšanai tika izmantotas tikai jaudīgas un dārgas luksusa automašīnas," skaidroja kompānijas pārstāvis, norādot, ka tādu automobiļu vadītāji apzināti meklēja autovadītājus, kuriem izbraukt priekšā krustojumā vai joslas maiņas brīdī. "Balstoties uz zaudējumu nodarīšanas lietu procesā savāktajiem pierādījumiem, par negadījumu izraisīšanu apsūdzētajām pusēm bija praktiski neiespējami izvairīties no sadursmes," viņš piebilda. 

Līdz šim ir identificēti pieci tādi gadījumi Tallinas apļveida krustojumos. 

Starptautiskā sadarbībā un sadarbībā ar citiem apdrošinātājiem izdevies atklāt desmit apdrošināšanas gadījumus, kas saistīti ar līdzīgiem apstākļiem. Katrā no šiem gadījumiem pieprasītā kompensācija bija vidēji 15 000 eiro apmērā, kuru krāpnieki centās saņemt, izdarot spiedienu uz prasību izskatītājiem un zvanu centra darbiniekiem.

"Apkopotās informācijas analīze atklāja, ka automašīnas tajā pašā vietā jau iepriekš bija bojātas un tika mēģināts slēpt šos bojājumus ar jaunās sadursmes izraisītajām sekām. Lietu risināšanas gaitā tika atklāts, ka negadījumos iesaistītās automašīnas bija izmantotas līdzīgos negadījumos arī ārpus Igaunijas. Turklāt bija norādes uz apdrošinātājiem iesniegto dokumentu viltošanu un to, ka ir mainīti negadījumu norises datumi, lai saņemtu apdrošināšanas kompensāciju," klāstīja Ļakins. 

Pieredzējušiem apdrošināšanas izmeklētājiem ir plašs kontaktu tīkls un viņi ātri spēj atklāt pat vismazākos melus.

Aicināti visi ceļu satiksmes negadījumos iesaistītie pēc iespējas precīzāk reģistrēt visus negadījuma apstākļus,

tostarp nofotografēt automašīnas, negadījumā iesaistītās personas, kā arī citu autobraucēju uzrādītos dokumentus. Tāpat ir svarīgi saglabāt visu iesaistīto autovadītāju un pasažieru kontaktinformāciju.

Igaunijas kriminālkodekss paredz, ka par apdrošināšanas krāpniecību var piespriest līdz pieciem gadiem ilgu cietumsodu.

"Vienna Insurance Group" ietilpst kompānijas BTA, "Seesam" un "Compensa". 

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu