Polijas parlaments apstiprina EK kritizēto likumprojektu tiesnešu sodīšanai (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Čīka/LETA

Neskatoties uz Eiropas Komisijas (EK) brīdinājumiem, Polijas parlaments piektdien pieņēmis likumprojektu, kas ļaus sodīt pret tiesu reformām kritiski noskaņotos tienešus.

Polijas valdošā partijas "Likums un taisnīgums" (PiS) ierosinātais likumprojekts paredz, ka tiesnešus būs iespējams atlaist no amata par piedalīšanos "politiskas dabas aktivitātēs" vai rīkošanos veidā, kas var "kaitēt tiesu sistēmas darbībai".

EK viceprezidente Vera Jourova Polijas prezidentam, premjerministram un parlamenta spīkeram adresētā vēstulē ceturtdien izklāstījusi EK bažas par ierosinātajām izmaiņām.

Kā pavēstījis EK preses pārstāvis Kristiāns Vīgands, Jourova uzsvērusi, ka jebkurām izmaiņām Polijas tiesu sistēmā jāatbilst prasībām, kas ir pamatā ES tiesiskajai kārtībai, nevis vēl vairāk jāpasliktina situācija ar likuma varas ievērošanu Polijā.

Jourova aicināja Poliju jautājumā par iecerēto likumprojektu konsultēties ar Eiropas Padomes Venēcijas Komisiju, kas dod padomus valstīm, kā saskaņot savus likumus ar ES prasībām.

EK un Polijas attiecības pēdējos gados ir pasliktinājušās Polijas labējās valdības īstenoto tiesu sistēmas reformu dēļ.

"Likums un taisnīgums" uzstāj, ka reformas nepieciešamas, lai izskaustu korupciju un pārskatītu tiesu sistēmu, kas vēl nav pilnībā atbrīvojusies no komunistiskā režīma mantojuma. Taču reformu pretinieki apgalvo, ka reformas grauj tiesu neatkarību, un Eiropas Komisija pārmet Polijas valdībai, ka tā grauj principus un vērtības, kurus tā pieņēma pēc pievienošanās Eiropas Savienībai.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu