Netanjahu centīsies panākt, ka ASV atzīst Izraēlas suverenitāti pār daļu okupētā Rietumkrasta (1)

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu, kurš nule guvis uzvaru labējās partijas "Likud" priekšvēlēšanās, piektdien paziņoja par tālejošiem plāniem, arī par apņemšanos panākt, ka ASV atzīst Izraēlas suverenitāti pār vairākām okupēto Rietumkrasta palestīniešu teritoriju daļām.

"Mēs centīsimies panākt, ka ASV atzīst mūsu suverenitāti pār Jordānas ieleju un visām kolonistu apmetnēm Jūdejas un Samarijas apgabalā," uzvaras runā, vēršoties pie atbalstītājiem, sacīja premjers.

Netanjahu minēja arī "vēsturisku aizsardzības paktu" ar ASV, ja viņa puse gūs uzvaru 2.marta parlamenta vēlēšanās.

Valsts arī "beidzot apturēs Irānu" un tieksies pēc miera līgumiem ar arābu valstīm, sacīja premjers.

Netanjahu uzvarējis labējās partijas "Likud" līdera priekšvēlēšanās, un līdz ar to paredzams, ka viņš turpinās vadīt partiju arī martā gaidāmo parlamenta pirmstermiņa vēlēšanu laikā.

Ceturtdien notikušajās priekšvēlēšanās Netanjahu ieguvis 72,5% balsu, bet viņa sāncensis, bijušais iekšlietu ministrs Gideons Saars saņēmis 27,5% balsu, piektdien pēc visu balsu saskaitīšanas paziņoja partija.

Saars paziņoja par nodomu kandidēt uz partijas līdera amatu pagājušajā mēnesī pēc tam, kad Izraēlas ģenerālprokuratūra izvirzīja Netanjahu apsūdzības  kukuļņemšanā un krāpšanā. Netanjahu, kurš kategoriski noraida visas apsūdzības, ir pirmais Izraēlas premjerministrs, kuram izvirzītas apsūdzības, atrodoties amatā. Saskaņā ar likumu Netanjahu vēl nav jāatkāpjas no amata. Tas jādara tikai notiesāšanas gadījumā, kad izsmeltas visas apelācijas iespējas.

Netanjahu ir premjerministrs kopš 2009.gada, un vadīja valdību arī no 1996. līdz 1999.gadam.

ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo novembrī paziņoja, ka  Vašingtona vairs neuzskata, ka ebreju kolonistu apmetnes okupētajās palestīniešu teritorijās būtu pretrunā ar starptautiskajām tiesībām.

Iepriekš ASV politika bija balstīta, vismaz teorētiski, ASV Valsts departamenta 1978.gada juridiskajā viedoklī, kurā norādīts, ka kolonistu apmetņu izveidošana palestīniešu teritorijās ir pretrunā ar starptautiskajām tiesībām.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu