ASV Kongress netika brīdināts par operāciju pret Irānas ģenerāli (3)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
 Irānas ģenerālis Kasems Soleimani
Irānas ģenerālis Kasems Soleimani Foto: AFP/SCANPIX

ASV likumdevēji nav brīdināti par Savienoto Valstu raķešu triecienu Irākā, kas tika sarīkots pēc ASV prezidenta Donalda Trampa rīkojuma un kurā tika nogalināts ietekmīgais Irānas ģenerālis Kasems Soleimani, paziņoja ASV Pārstāvju palātas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Eliots Engels.

Uzbrukums Soleimani "tika īstenots, Kongresu neinformējot un ar to nekonsultējoties", paziņojumā apliecināja demokrātu kongresmenis.

Soleimani bija "neaptveramas vardarbības organizētājs" un "uz viņa rokām bija amerikāņu asinis", pauda Engels.

Tomēr tas, ka "tik svarīgs solis tika īstenots, neiesaistot Kongresu, raisa nopietnas juridiskas problēmas, un tas ir apvainojums Kongresa kā vienlīdzīga varas atzara pilnvarām", viņš piebilda.

Irānas Revolucionārās gvardes vienības "Kudsas spēki" komandieris ģenerālis Soleimani, kurš piektdien gāja bojā raķešu uzbrukumā Bagdādes lidostai, tika nogalināts pēc Trampa norādījuma, jau iepriekš bija apliecinājusi ASV Aizsardzības ministrija.

Jau ziņots, ka uz Bagdādes starptautisko lidostu piektdien tika izšautas vismaz trīs raķetes, nogalinot astoņus cilvēkus un aizdedzinot automašīnas. Starp nogalinātajiem ir Soleimani un Irākas militārā grupējuma "Hashed al Shaabi" ("Tautas mobilizācijas spēki") vadītāja vietnieks Abu Mahdi al Muhandiss.

Soleimani nogalināšana ASV raķešu triecienā Irākā ir "bīstama eskalācija", piektdien norādīja Irānas ārlietu ministrs Mohammads Džavads Zarifs, brīdinot ASV, ka tās ir pilnībā atbildīgas par sekām.

Irānas augstais līderis ajatolla Ali Hamenei pavēstīja, ka Soleimani nāve tiks atriebta, un izsludināja valstī trīs dienu sēras.

Saistībā ar Soleimani nogalināšanu piektdien sasaukta Irānas augstākās drošības padomes ārkārtas sanāksme.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu