Harijs un Megana atsakās no karaliskajiem tituliem (13)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Princis Harijs un viņa dzīvesbiedre Megana
Princis Harijs un viņa dzīvesbiedre Megana Foto: AFP / Scanpix

Lielbritānijas princis Harijs un viņa dzīvesbiedre Megana ar karalieni Elizabeti II panāktās vienošanās ietvaros atteiksies no karaliskajiem tituliem un valsts finansējuma, sestdien pavēstīja Bakingemas pils.

Vienošanās nozīmē, ka Elizabetes mazdēls Harijs un viņa sieva ASV televīzijas aktrise Megana pārtrauks lietot titulu "karaliskā augstība". Savulaik to jau tika pieredzējusi Harija māte princese Diāna, kad viņa 1996.gadā izšķīrās no prinča Čārlza.

"Esmu gandarīta, ka pēc vairākus mēnešus ilgušām sarunām un pēdējā laika diskusijām mēs esam vienojušies par konstruktīvu un labvēlīgu tālāko ceļu manam mazdēlam un viņa ģimenei," teikts 93 gadus vecās karalienes paziņojumā.

"Es atzīstu, ka viņiem bijuši izaicinājumi, ko viņi pēdējo divu gadu laikā pieredzējuši lielās uzmanības dēļ, kas viņiem pievērsta, un es atbalstu viņu vēlmi pēc neatkarīgākas dzīves," norādīja karalienei.

Elizabete atzina, ka ir "īpaši lepna par to, cik ātri Megana kļuva par daļu no ģimenes", un novēlēja pārim "laimīgu un mierīgu jauno dzīvi".

Atsevišķā paziņojumā Bakingemas pils norādīja, ka "Saseksi vairs neizmantos savus titulus "viņa karaliskā augstība" un viņi vairs nav strādājoši karaliskās ģimenes locekļi".

"Kā tas vienošanās ceļā ir panākts jaunajā norunā, viņi saprot, ka viņiem ir jāatkāpjas no karaliskajiem pienākumiem, ieskaitot oficiālos militāros amatus. Viņi arī vairs nesaņems valsts finansējumu par karaliskajiem pienākumiem," teikts paziņojumā.

Vienošanās nosacījumos paredzēts, ka pāris atmaksās 2,4 miljonus sterliņu mārciņu, kas no nodokļu maksātāju līdzekļiem tērēti, lai netālu no Vindzoras pils atjaunotu Frogmoras kotedžu.

Lielākā daļa britu mediju vienošanos interpretē kā karalienes sodu par Harija un Meganas uzvedību.

Karaliene rīkojusies ar "dzelzs dūri", sacīja raidsabiedrības "Sky News" karaliskais korespondents Alisters Brūss.

"Esiet pārliecināti, sestdienas vakara paziņojums ir smagākais "Megksits", kāds vien iespējams," skaidroja laikraksts "Daily Telegraph".

Harijs un Megana 8.janvārī nāca klajā ar paziņojumu, ka viņi nolēmuši samazināt savu lomu karaļnama pārstāvēšanā.

Pāris savā paziņojumā informēja, ka pavadīs kādu laiku Ziemeļamerikā un pārtrauks ilgi uzturētās attiecības ar presi.

Mediji ziņoja, ka Saseksas hercogs un hercogiene par savu lēmumu nav iepriekš informējuši nedz karalieni Elizabeti II, nedz Harija tēvu princi Čārlzu.

Harijs un Megana jau iepriekš atklāti atzinuši, ka viņiem ir grūti būt uzmanības centrā un ka viņi atsvešinājušies no Harija brāļa prinča Viljama. Pāris oktobrī nolēma sākt tiesvedību pret tabloīdu presi, iesūdzot tiesā laikrakstu "cietsirdīgas kampaņas" dēļ.

Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu