Raidījums: ministrs Nemiro gribot tikt vaļā no valsts sekretāra Eglīša (5)

CopyLinkedIn Draugiem X
Ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro
Ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro Foto: Valsts kanceleja

Īsi pirms būtiskām izmaiņām ietekmīgā energomilža Latvenergo padomē un valdē amatu varētu zaudēt tā pārraugs - Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Ēriks Eglītis. Nekā personīga kļuvis zināms, ka Valsts kancelejā un arī premjeram uz galda bija nonākusi vēstule no ekonomikas ministra Ralfa Nemiro, vēsta de facto.

Tajā ieteikts pašreizējo valsts sekretāru pārcelt uz Statistikas pārvaldi. Viņa vietā nozīmēt sekretāra vietnieku Edmundu Valanti. Nedēļas nogalē gan ministrija šos dokumentus saņēma atpakaļ trūkumu novēršanai. Ministrs Nemiro, kurš uzreiz pēkšņi aizgāja atvaļinājumā, telefoniski apstiprināja, ka ar pašreizējo valsts sekretāru sastrādāties esot grūti.

"Nekā personīga" gan zināms vēl kāds būtisks iemesls, kāpēc ministrs savu padoto gribētu no ministrijas patriekt pēc iespējas ātrāk.

Pirms nedēļas valdības ministriem bija jāapstiprina jauna kārtība, kā turpmāk konkursos atlasīs valdes un padomes valsts uzņēmumos un kapitālsabiedrībās. Pārresoru koordinācijas centrs piedāvāja ieceri, kas ļautu izslēgt līdzšinējo kārtību - kad politiķi komisijās saliek sev draudzīgus speciālistus un tie amatos ieceļ nevis labākos, bet ministram un partijai tīkamākos.

Tomēr plāns valdībā sastapās ar pamatīgu pretestību.  Visskaļāk iebilda trīs ministri - Juris Pūce, Tālis Linkaits un Ralfs Nemiro. Viņiem nepatika, ka komisijā varēs būt tikai 2 ministrijas cilvēki, vismaz divi neatkarīgi eksperti.

Plus komisiju vadīs Pārresoru koordinācijas centra pārstāvis. Tātad pārsvars vairs nebūs ministrijas pusē. 

Pēc strīdiem grozījumus valdība mainīja. Pārresoru koordinācijas centrs uzskata, ka plāns jomu sakārtot ir izbojāts. Ministrijas atlases komisijā varēs iekļaut kaut vai trīs vai pat piecus savus cilvēkus un tikai vienu ekspertu un vienu Pārresoru koordinācijas centra pārstāvi.

Atslēgas figūras lielo valsts uzņēmumu pārraudzībā un arī valdes un padomes locekļu atlasē ir ministriju valsts sekretāri. Viņu rokās ir lielas pilnvaras ar iespēju ietekmēt uzņēmumu vadību. Nekā Personīga zināms, ka Ekonomikas ministrijā līdzšinējo valsts sekretāru Ēriku Eglīti ministrs Ralfs Nemiro nolēmis pārcelt uz Centrālo statistikas pārvaldi, kuras vadītāja Aija Žīgure plāno doties pelnītā atpūtā. Rīkojums jau nosūtīts saskaņošanai Valsts kancelejā. Eglīša vietā ieteikts iecelt pašreizējo Valsts sekretāra vietnieku Edmundu Valanti. Ministrija šos dokumentus gan vēlāk saņēma atpakaļ, jo tie sagatavoti nepilnīgi.

Premjera birojs notiekošo komentēt nevēlas - tā esot tikai ekonomikas ministra atbildība. Ministrs Nemiro nedēļas nogalē pēkšņi aizgāja atvaļinājumā.

Pašreizējā valsts sekretāra Eglīša un Nemiro nesaskaņas saasinājās ap Jāņiem. Toreiz ministrs atlaida Latvenergo padomi un amatā bez konkursa iecēla jaunus locekļus. Par padomes priekšsēdētāju kļuva advokāts un ilggadējs Nemiro darba devējs - tagad ministra padomnieks Pāvels Rebenoks. Eglītis bijis pret šādām izmaiņām, bet beigās dokumentus parakstījis. Drīz pēc tam padome atkāpās un amatā nonāca pagaidu locekļi, kuri strādā potenciālā jaunā valsts sekretāra Valanta vadībā. Jau decembrī bija jānoslēdzas atlasei par Latvenergo padomes locekļu amatiem. Bet process ir iestrēdzis.

Nekā personīga zināms, ka drošības dienesti brīdinājuši: vismaz vienam kandidātam ir problēmas ar pielaidi valsts noslēpumam. 

Neoficiālas ziņas liecina, ka problēmas ar pielaidi ir ministra Nemiro padomniekam Pāvelam Rebenokam. Viņš pats mums apstiprina, ka iekļuvis konkursa pēdējā kārtā.

Bet Latvenergo padomes iecelšana nav vienīgais degošais darbs, kas saistīts ar Ekonomikas ministrijas Valsts sekretāru. Februārī beidzas pilnvaru termiņš trim energomilža valdes locekļiem Ārim Žīguram, Uldim Barisam un Guntaram Balčūnam. 

Pļaviņu HES ieplānots 180 līdz 200 miljonu eiro dārgs projekts par īpaša drošības kanāla izbūvi. Un tas vēl nav viss. 

Mums zināms, ka Ekonomikas ministrijā šobrīd tiek diskutēts, ko darīt ar daudzajām tiesvedībām, ko valsts vārdā pret bijušajiem PAREX akcionāriem Valēriju Karginu un Viktoru Krasovicki ved ministrijas pārraugāmā agrākā Privatizācijas aģentūra. Šobrīd - akciju sabiedrība Possessor.

Ministrs Ralfs Nemiro piedāvājis izvērtēt, vai būtu iespējams daudzajās tiesvedībās slēgt mierizlīgumu.

Šāds priekšlikums esot izskanējis no eksbaņķieru advokātiem. Nemiro uzskata, ka ir šaubas, vai valstij ilgo tiesvedību vispār ir izdevīgi turpināt. Ministrijas uzdevumā šādu scenāriju līdz janvāra beigām uzdots izpētīt advokātu birojam TGS.

Šajā laikā no pareksiešiem vairāk nekā 230 miljonu vietā izdevies piedzīt tikai 8. Par 222 miljoniem eiro tiesvedība trīs procesos vēl turpinās. Un valsts pusei esot radušās bažas, ka pareksiešiem citu uzkrājumu vai īpašumu, ko attiesāt, vairs nemaz nav. 

Iespējams, šajā nedēļā Nemiro izraudzītā jaunā ministrijas valsts sekretāra Edmunda   Valanta pozīcijas ir būtiski sašūpojušās. Valsts kontrole nāca klajā ar revīziju, ka valstī dzīvojamo telpu stāvoklis daudzviet ir kritisks. Tieši šo jomu ministrijā pārrauga Valants. Piektdien šajā sakarā premjers ekonomikas ministram Nemiro nosūtīja rezolūciju beidzot rast risinājumu, kā jomu sakārtot.

Neoficiāli zināms, ka pret Valanti varētu tikt sākta pat dienesta izmeklēšana par vēl citu uzdoto uzdevumu nesavlaicīgu izpildi.  

Latvenergo padomes atlase ir apstājusies, jo tiek gaidīts pilns drošības dienestu atzinums par vienu no kandidātiem. Kad to būs iespējams saņemt - nav zināms. Akcionāru sapulce Latvenergo sasaukta 12.februārī. Tas varētu būt datums, kad arī tiks apstiprināta jaunā padome.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu