Davosā sākas ikgadējais Pasaules Ekonomikas forums

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Otrdien Davosas kūrortā Šveicē sākas ikgadējais Pasaules Ekonomikas forums (PEF), kas šogad atzīmē savu 50. gadskārtu.

Forumā, kas pulcē pasaules biznesa un politikas elites pārstāvjus, kā arī pilsoniskās sabiedrības līderus, šā gada dienaskārtībā ievērojama vieta atvēlēta klimata jautājumiem, kā arī uzņēmēju atbildībai tādās jomās kā nodokļi un pienācīgs atalgojums.

Taču foruma dalībnieku galvenā uzmanība būs pievērsta diametrāli pretējam skatījumam uz pasauli, kādu šogad, domājams, izklāstīs ASV prezidents Donalds Tramps un zviedru pusaudze, vides aktīviste Grēta Tūnberga.

Šā gada PEF galvenā tēma ir ilgtspējība, pievēršot uzmanību arvien pieaugošajām klimata pārmaiņām un valstu domstarpībām par to, kā tās iegrožot.

Šogad Davosu apmeklēs vairāk nekā 50 valstu galvas un valdību vadītāji, tostarp Vācijas kanclere Angela Merkele un Itālijas premjerministrs Džuzepe Konte. No otrdienas līdz piektdienai Davosā uzturēsies arī Latvijas prezidents Egils Levits.

Starp jautājumiem, ko šogad iecerēts pārrunāt PEF, ir ideja par tā dēvēto "akcionāru kapitālismu", kas paredz, ka uzņēmumiem jākalpo ne tikai savu akcionāru, bet visas sabiedrības interesēm.

"Uzņēmumiem tagad pilnībā jāpieņem akcionāru kapitālisms, un tas nozīmē ne tikai peļņas palielināšanu, bet arī to iespēju un resursu izmantošanu, lai sadarbībā ar valdībām un pilsonisko sabiedrību risinātu desmitgades galvenās problēmas," norādījis PEF dibinātājs un vadītājs ekonomists Klauss Švābs.

Kopumā PEF šogad ieradīsies aptuveni 3000 dalībnieku, kas pārstāvēs gandrīz 120 valstis, un katrs ceturtais foruma dalībnieks šogad būs sieviete.

Līdz ar 53 valstu galvām un valdību vadītājiem Davosu apmeklēs gandrīz 1700 uzņēmumu vadītāji. Tostarp būs pārstāvētas astoņas no desmit pasaules visvērtīgākajām kompānijām.

Kopumā foruma ietvaros paredzēti vairāk nekā 350 pasākumi.

Demonstrējot šā gada PEF pievēršanos klimata jautājumiem, 88% no foruma laikā izmantotajiem spēkratiem būs elektriskie automobiļi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu