ANO mudina Lībijā ātri vienoties par pamieru (3)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

ANO Drošības padome otrdien mudināja Lībijas karojošās puses ātri vienoties par pamieru, lai sagatavotu ceļu politiskam procesam un izbeigtu konfliktu ar naftas resursiem bagātajā valstī.

ANO tikšanās notikusi pēc nedēļas nogales Berlīnes samita un militārās komisijas izveidošanas, kurai būtu jāgādā par ugunspārtraukšanas režīma nostiprināšanu.

Komisijā ietilps Tripolē bāzētās Lībijas valdības un tās oponentu - ietekmīgajam komandieriem Halifam Haftaram lojālo spēku - pārstāvji. Abas puses pārstāvēs pieci delegāti.

"Drošības padomes locekļi mudināja Lībijas puses konstruktīvi iesaistīties militārajā komisijā "5+5", lai iespējami drīz noslēgtu pamiera vienošanos," norādīja padome.

Kopš 2011.gada, kad NATO atbalstītās sacelšanās gaitā tika gāzts un nogalināts ilggadējais diktators Muammars Kadafi, Lībijā valda haoss. Uz kontroli pretendē divas konkurējošas valdības un daudzi kaujinieku grupējumi.

Tripoles valdību atzīst ANO un atbalsta Turcija un Katara, bet Tubrukas valdību atbalsta Ēģipte, Saūda Arābija un Apvienotie Arābu Emirāti (AAE). Pastāv spēcīgas aizdomas, ka arī Krievija atbalsta Tubrukas valdībai lojālā komandiera Halifas Haftara spēkus, lai gan Maskava noliedz, ka tai būtu kāda loma Lībijas konfliktā.

Situācija Lībijā saasinājās pagājušajā gadā, kad Haftara spēki aprīlī sāka uzbrukumu Tripoles ieņemšanai. Konfliktu sarežģījusi ārvalstu spēku iejaukšanās, arī AAE un Krievijas algotņi, kas atbalsta Haftaru.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu