Jaunā Drošības dienesta ēka neapgrūtināšot apkaimi; izmaksas - ap 30 miljoniem eiro (20)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Teika
Teika Foto: Edijs Pālens/LETA

Valsts drošības dienests (VDD) sola, ka topošā dienesta ēka bijušā velotreka "Marss" vietā neapgrūtinās vietējās apkaimes iedzīvotāju un uzņēmēju ierastās ikdienas gaitas.

VDD skaidroja, ka, izvērtējot VAS "Valsts nekustamie īpašumi" piedāvātos zemesgabalus ēkas būvniecībai, VDD izraudzījās piemērotāko. Tāpat VDD apgalvoja, ka izvērtēšanas procesā tika veikta ēkas potenciālo atrašanās vietu izpēte, apzinot izlūkošanas un drošības riskus. 

VDD vērsa uzmanību, ka lēmumu par VDD ēkas būvniecību minētajā teritorijā valdība pieņēma jau 2017.gada augustā.

Kopš tā laika ir noritējis intensīvs darbs pie projekta īstenošanas - veikta zemesgabala inženierģeoloģiskā izpēte, izstrādāts būvprojekts, sākta sadarbība ar būvuzraugiem un veikti citi priekšdarbi, ieguldot vairākus miljonus eiro. Ņemot vērā ieguldītos resursus un laiku, iespēja projektu pārcelt uz citu vietu netiek izskatīta.

Jau vēstīts, ka Rīgā, bijušā velotreka "Marss" vietā, plānots būvēt jaunu ēku VDD, tādējādi,

visticamāk, nebūs lemts piepildīties VEF rajona nekustamo īpašumu attīstītāju un iedzīvotāju iecerei šajā teritorijā izveidot parku. 

Lēmums par jaunas VDD ēkas celšanu šajā vietā pieņemts 2017.gadā, bet šogad tikšot sākta būvniecība. 

Jauna ēka VDD esot nepieciešama, jo pašlaik VDD ir izvietots vairākās ēkās un dienesta rīcībā esošās telpas esot nolietojušās. 

Ministru kabinets jau 2008.gadā esot pieņēmis lēmumu par jaunas ēkas būvniecības nepieciešamību VDD vajadzībām, taču 2009.gadā saistībā ar vispārējo finanšu krīzi ēkas būvniecība tika atlikta uz vēlāku laiku. 

VDD paziņojumā paustas visai nosodošas frāzes pret aktīvistiem, kuri šajā teritorijā vēlas panākt parka izveidi. Dienesta skatījumā, ēkas būvniecībai izraudzītā teritorija ir degradēta, ilgus gadus stāvējusi neizmantota un nekopta, turklāt saskaņā ar aktuālo Rīgas teritorijas plānojumu, kas ir spēkā esošs kopš 2006.gada, šis zemesgabals visu laiku ir bijis paredzēts apbūvei un tajā vienmēr esot bijusi plānota būvniecība. 

Tikmēr Saeimā šonedēļ tika iesniegta sabiedriskā iniciatīva "Palīdzi novērst ilggadīgu koku izciršanu un izveidot parku bijušā velotreka "Marss" vietā".

Mēneša laikā Teikas apkaimes biedrībai, Rīgas apkaimju aliansei, biedrībai "Pilsēta cilvēkiem" un inovāciju kustībai "Vefresh" izdevies savākt vairāk nekā 15 500 iedzīvotāju parakstu,

no kuriem 4278 ir fiziski paraksti, savukārt pārējie - digitālie paraksti platformā "Manabalss.lv". Parakstu vākšana tikusi sākta, "lai nepieļautu vairāku desmitu ilggadīgu koku izciršanu un atjaunotu publisku zaļo zonu bijušajā velotreka "Marss" teritorijā".

Reaģējot uz iniciatīvu panākt šajā vietā parka izveidi, VAS "Valsts nekustamie īpašumi" paziņoja, ka kompānija pagaidām neveiks darbības bijušā velotreka "Marss" vietā Brīvības gatvē 207, kur "iecerēts būvēt biroju ēku valsts iestāžu vajadzībām", jo VNĪ respektēs aktīvistu izvēlēto tiesisko ceļu un rīkosies atbilstoši tā rezultātam.

Tikmēr tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP) kādā no nākamām koalīcijas sadarbības padomes sēdēm plāno atkārtoti piedāvāt koalīcijas partneriem alternatīvu jaunās VDD ēkas atrašanās vietu.

Komentāri (20)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu