ASV neonacistu grupējums "The Base" tiek vadīts no Krievijas (44)

Foto: sociālie tīkli
TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X

ASV neonacists un militārā neonacistu grupējuma "The Base" dibinātājs Rinaldo Nazaro ir pārcēlies uz dzīvi Krievijā un vada grupējumu no turienes, secināts Lielbritānijas raidsabiedrības BBC un Lielbritānijas laikraksta "The Guardian" veiktajās izmeklēšanās.

46 gadus vecais Nazaro, kurš izmanto pseidonīmus "Norman Spear" un "Roman Wolf", no Ņujorkas uz Krievijas pilsētu Sanktpēterburgu pārcēlies pirms nepilniem diviem gadiem.

ASV Federālais izmeklēšanas birojs (FIB) "The Base" uzskata par bīstamu organizāciju.

Septiņiem grupējuma dalībniekiem ASV šomēnes tika izvirzītas apsūdzības dažādos noziegumos, tostarp sazvērestībā veikt slepkavību.

FIB grupējumu "The Base" raksturo kā rasistiski motivētu vardarbīgu ekstrēmistu organizāciju, kuras mērķi ir panākt pastāvošās ASV varas krišanu, izraisīt rasu karu un nodibināt balto rases etnovalsti.

Grupējums "The Base" dibināts 2018.gada jūlijā. Tas jaunus sekotājus galvenokārt piesaista internetā, savstarpējai komunikācijai izmanto šifrētas saziņas aplikācijas, kā arī mudina savus sekotājus iziet paramilitāru apmācību.

Tikmēr vairākus pseidonīmus lietojošā organizācijas līdera identitāte līdz šim bija noslēpumiem apvīta.

Tomēr BBC izdevies iegūt pierādījumus tam, ka organizācijas līderis ir ASV dzimušais Rinaldo Nazaro.

Pie līdzīga secinājuma nonākuši arī Lielbritānijas medija "The Guardian" žurnālisti, kuri arī pētījuši "The Base" aktivitātes.

Organizācijas darbības sākumā Nazaro izmantoja savas fotogrāfijas, lai veicinātu "The Base" atpazīstamību.

Nazaro iepriekš apgalvojis, ka viņš ir piedalījies militārās operācijās gan Afganistānā, gan Krievijā. Viņš piedāvājis arī dažādus maksas pakalpojumus izlūkošanas, militārajā un drošības jomā.

Pagājušajā gadā Nazaro kā viesis piedalījies Krievijas drošības tehnoloģiju izstādē Maskavā. Šī izstāde lielā mērā koncentrējusies uz Krievijas valsts politikas un sasniegumu atspoguļošanu.

BBC noskaidrojis, ka Nazaro ir precējies ar Krievijas pilsoni un viņi dzīvo Sanktpēterburgā.

Ģimenes nekustamais īpašums uz Nazaro sievas vārda reģistrēts 2018.gada jūlijā – tajā pašā mēnesī, kad dibināta organizācija "The Base".

2019.gada martā uzņemtā video Nazaro jau redzams t-kreklā, uz kura ir Krievijas prezidenta Vladimira Putina attēls un uzraksts "Krievija, absolūta vara".

Pirms pārcelšanās uz dzīvi Krievijā Nazaro ASV vadījis Ņujorkā bāzētu uzņēmumu "Omega Solutions", kas piedāvājis pieeju plašam drošības profesionāļu tīklam, kam ir pieredze izlūkošanas, pretterorisma un citās drošības, kā arī psiholoģiskās operācijās.

"Omega Solutions" tīmekļa vietnē reiz bija uzsvērts, ka uzņēmuma eksperti iepriekš strādājuši dažādās valdības un militārajās aģentūrās, kā arī piedalījušies daudzās militārās operācijās gan Irākā, gan Afganistānā.

Šis uzņēmums oficiāli joprojām darbojas, un tam ir aktīva apdrošināšanas polise.

Tikmēr dzīvoklis Ņūdžersijā, kas iepriekš bija saistīts ar Nazaro, iepriekš ticis minēts kā adrese organizācijai "Base Global", kad tā iegādājusies zemi Vašingtonas štatā ASV.

Nazaro un viņa sieva apprecējās Ņujorkā 2012.gadā. Sieviete uz Ņujorku no Krievijas bija pārcēlusies pirms apmēram četriem gadiem.

2018.gadā ģimene kopā ar bērniem pārcēlās uz dzīvi Krievijā. Šajā laikā Nazaro sāka izmantot pseidonīmu "Norman Spear", lai popularizētu "The Base" aktivitātes internetā.

2018.gadā "Norman Spear" bija ļoti aktīvs sociālajos tīklos, piemēram, viņš publicēja vairākus aizliegtās Lielbritānijas teroristiskās organizācijas "National Action" attēlus un video, slavināja džihādistu grupējumu "al-Qaeda", kā arī mudināja organizācijai pievienoties brīvprātīgos, kam ir dažādas iemaņas, tostarp iemaņas ieroču lietošanā.

Šajā laikā "Norman Spear" esot sācis arī lasīt lekcijas par dažādiem tematiem, piemēram partizānu karu.

Savukārt pats lekciju autors tika pozicionēts kā armijas veterāns, ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) bijušais aģents vai aizsardzības pētījumu eksperts.

"Norman Spear" iepriekš bijis saistīts ar nu jau neeksistējošu kustību, kas ASV ziemeļrietumos vēlējās veidot "balto dzimteni". Šī teritorija ietver arī zemi, ko iegādājās "Base Global".

Reaģējot uz šomēnes notikušajām "The Base" aktīvistu aizturēšanām, vienā no tīmekļa propagandas kanāliem publiskots paziņojums no "Roman Wolf", kurā teikts ka organizācija turpinās savu pastāvēšanu un centienus tās mērķu sasniegšanā.

Savukārt "Norman Spear" pagaidām klusē.

Kluss ir arī Rinaldo Nazaro, kurš, kā "The Guardian" norādījuši vairāki avoti, visticamāk, Krievijā strādā tās valdības labā.  

Komentāri (44)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu