Kas ir svarīgāks: VDD ēka vai parks? (43)

“Komforta zona”
Foto: Mārtiņš Otto/TVNET
Iļja Kozins
, Žurnālists
CopyLinkedIn Draugiem X

Plašu rezonansi sabiedrībā izraisījusi ziņa, ka bijušā velotreka “Marss” vietā Rīgā plānots būvēt jaunu Valsts drošības dienesta (VDD) ēku. Tikmēr Saeimā iesniegti 15 000 iedzīvotāju paraksti, lai “novērstu ilggadīgo koku izciršanu” un bijušā velotreka vietā “izveidotu parku”.  

Lai diskutētu par valsts drošību un iedzīvotāju interesēm, portāls TVNET uz sarunu raidījumā “Komforta zona” ir aicinājis Saeimas Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētāju Māri Kučinski (ZZS), Sabiedrības par atklātību “Delna” direktores vietnieci Inesi Tauriņu un Rīgas apkaimju alianses valdes priekšsēdētāju Māri Jansonu.

Pilnu raidījuma ierakstu var noskatīties šeit: 

Galvenais: 

  • Kučinskis: VDD jaunās ēkas novietojumu mainīt vairs nevar
  • Nepieciešams turpināt diskusiju
  • Jaunā VDD ēka ir valsts drošības jautājums
  • Pieļauj, ka parka izveide ir vairāk biznesa, nevis iedzīvotāju interesēs
  • Meklēs veidus kā “kompensēt” VDD ēkas ietekmi uz vidi

Kāpēc tieši Teikā?

Kā diskusijas laikā norādīja Saeimas Nacionālās drošības komisijas vadītājs Māris Kučinskis, pamatā ir divi apsvērumi, kāpēc jaunā VDD ēka taps tieši Teikas mikrorajonā bijušā velotreka “Marss” vietā.

Pirmkārt, apbūvi paredz 2006.gadā Rīgas domes apstiprinātais teritorijas plānojums. Otrkārt, VDD ēku ir nepieciešams izvietot zemes gabalā, kas ir valsts īpašumā. Valsts nekustamo īpašumu aģentūra, pēc premjera sacītā, piedāvāja divus variantus. Pirmo VDD uzreiz noraidīja. Konkrētus iemeslus Kučinskis gan nevarēja nosaukt. Beigu beigās palika tikai viens novietojuma variants – bijušā velotreka vietā.

Viena no organizācijām, kas iestājas par parka izveidi vietā, kur paredzēts celt VDD ēku, ir Rīgas apkaimju alianse. Tās vadītājs Māris Jansons iebilda Kučinska argmentiem: minētās teritorijas plānojums paredzot “jauktu centra apbūvi”. Saskaņā ar Jansona teikto, tas nozīmē gan daudzdzīvokļu namu apbūvi, gan arī iespēju veidot parku.

“Apkārtne būs permanenti izčakarēta no pilsētplānošanas viedokļa,”

vietas izvēli VDD ēkas būvniecībai kritizēja Jansons.

Atklātība vs slepenība

Sabiedrības par atklātību “Delna” direktores vietniece Insese Tauriņa pozitīvi vērtē, ka sabiedrība iesaistās diskusijā par jauno VDD ēku un aktīvi uzdod jautājumus.

“Protams, šai diskusijai ir jānotiek iespēju robežās atklāti, bet mēs saprotam, ka robežas konkrētajā gadījumā ir ļoti šauras. Ir jāskaidro tā situācija. Abām pusēm ir jāsēžas pie sarunu [galda], izprotot gan ierobežojumus, gan iespējas,” pauda Tauriņa.

Tam, ka par konkrēto jautājumu ir nepieciešama diskusija, piekrita arī Māris Kučinskis. Savukārt slepenību saistībā ar VDD jaunās ēkas izmaksām Kučinskis skaidroja ar valsts drošības interesēm.

“Ja visapkārt mums dzīvotu draugi un neviens mums neko sliktu nevēlētu un mēs nebūtu ES pierobeža, tad šie jautājumi pazustu. Bet tā kā ir jautājums par Latvijas drošību un, kā mēs viņu nodrošinām, tad viss, kas ir saistīts ar specdienestiem - iet zem slepenības.

Ticiet man: ir ļoti daudzi, kas vēro to visu, kas grib zināt,” skaidroja bijušais Ministru prezidents.

Turklāt, zinot ēkas celtniecības izmaksas, var izrēķināt, kas tajā var atrasties, rezumēja Tauriņa.

Iedzīvotāju vai tomēr biznesa intereses?

Diskusijas laikā izskanēja doma, ka patiesais iemesls, kāpēc tika sākta parakstu vākšana par parka ierīkošanu bijušā velotreka “Marss” vietā, ir nevis iedzīvotāju vēlme, bet gan biznesa intereses.

Ka norādīja Kučinskis, iedzīvotāju iniciatīvu par parka ierīkošanu virzījuši uzņēmumi, kas būtu ieinteresēti parkā, jo tad uzreiz pieaugtu nekustamo īpašumu cenas.

“Ne jau velti “Teikas namu” mājas lapā šis parks jau stāv izveidots un tiek piedāvāts dzīvokļu pircējiem. Ja pa logu būs [labs] skats, tad tie ir vismaz 100 eiro par kvadrātmetru klāt. Un tas zināmā mērā man rada aizdomas, vai ar tiem cilvēkiem tomēr kāds nav manipulējis,” bažīgs bija Kučinskis.

Māris Jansons šo versiju kategoriski noraidīja.

“Drīzāk tā ir manipulācija no otras puses. Tā bija bezprecedenta iedzīvotāju aktivitāte. Nav tā, ka [tikai] Teikas namu iedzīvotāji savācās un to izdarīja. Es pilnībā noraidu šo argumentu, ka tur esot kaut kādas biznesa intereses.

Tas man arī asociējas ar to, ka pirms kādas nedēļas sāka publicēt preses relīzes ar informāciju, ka [parakstu vākšanā] ir iesaistīti valsts ienaidnieki. Nē nav iesaistīti. Mēs arī esam valsts patrioti. Mēs darām to, lai cilvēkiem dotu sajūtu, ka viņi var kaut ko ietekmēt šajā valstī. Un tas daudz vairāk ir par to, nevis par kaut kādām biznesa interesēm,” argumentēja Jansons.

VDD specifiskās prasības

Visas diskusijas garumā puses apmainījās ar argumentiem, kāpēc izvēlēta vieta ir vai nav piemērota VDD jaunai ēkai. Kučinskis apstiprināja, ka izvēlētā vieta atbilst VDD specifiskajām prasībām. Nerunājot konkrēti, viņš tomēr netieši norādīja uz to, ka vieta ir laba no loģistikas viedokļa.

“Ēku pārcelt būtu bezatbildīgi. Šobrīd mums jāmeklē citi kompromisi,” rezumēja Kučinskis.

Tomēr šāda pieeja nepārliecināja Māri Jansonu.

“Mēs gribētu iegūt pārliecību, ka tā tiešām ir laba vieta un, ka tas Teikas apkaimes upuris nav par velti,” pauda Jansons.

Kompromisu meklējot

Raidījuma beigās visiem sarunas dalībniekiem tika jautāts, kur ir iespējamais kompromiss.

Māris Kučinskis uzsvēra, ka ēkai jābūt tieši velotreka “Marss” vietā, bet vienlaikus Saeima domās, kā apkārtnes iedzīvotājiem kompensēt to, ka šai vietā netiks izveidots parks.

“Katram cilvēkam, īpaši Rīgā, ir svarīgi, lai būtu zaļās zonas un lai Rīga būtu pietiekoši zaļa. Nu tā vienkāršoti sakot, varbūt mēs varam izdarīt kādu labu darbu kā kompensāciju tam, ka valsts drošība [šoreiz] tomēr ir pirmajā vietā,” norādīja Kučinskis.

Savukārt Māris Jansons uzskata, ka VDD ēkai vēl aizvien var atrast citu, labāku novietojumu. Kamēr risinājums tiek meklēts, viņaprāt, VDD vēl dažus gadus varētu turpināt darbu vecajās telpās.

“Delnas” direktores vietniece Inese Tauriņa uzsvēra, ka nepieciešams turpināt dialogu.

“Robeža, kur mēs varam meklēt risinājumus ir ļoti šaura, jo šis ir specifisks gadījums. Tas nav tik vienkārši kā uzbūvēt biroja ēku. Šis tomēr ir drošības jautājumus,” piebilda Tauriņa.

Jau vēstīts, ka Rīgā, bijušā velotreka "Marss" vietā, plānots būvēt jaunu ēku VDD, tādējādi, visticamāk, nebūs lemts piepildīties VEF rajona nekustamo īpašumu attīstītāju un iedzīvotāju iecerei šajā teritorijā izveidot parku.

Lēmums par jaunas VDD ēkas celšanu šajā vietā pieņemts 2017.gadā, bet šogad tikšot sākta būvniecība.

Ministru kabinets jau 2008.gadā esot pieņēmis lēmumu par jaunas ēkas būvniecības nepieciešamību VDD vajadzībām, taču 2009.gadā saistībā ar vispārējo finanšu krīzi ēkas būvniecība tika atlikta uz vēlāku laiku.

Tikmēr Saeimā nesen tika iesniegta sabiedriskā iniciatīva "Palīdzi novērst ilggadīgu koku izciršanu un izveidot parku bijušā velotreka "Marss" vietā".

Mēneša laikā Teikas apkaimes biedrībai, Rīgas apkaimju aliansei, biedrībai "Pilsēta cilvēkiem" un inovāciju kustībai "Vefresh" izdevies savākt vairāk nekā 15 500 iedzīvotāju parakstu, no kuriem 4278 ir fiziski paraksti, savukārt pārējie - digitālie paraksti platformā "Manabalss.lv". Parakstu vākšana tikusi sākta, "lai nepieļautu vairāku desmitu ilggadīgu koku izciršanu un atjaunotu publisku zaļo zonu bijušajā velotreka "Marss" teritorijā".

Komentāri (43)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu