Baltais nams: drošībnieka Boltona grāmata nav publicējama - tajā ir slepena informācija

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Baltais nams ir brīdinājis bijušo nacionālās drošības padomnieku Džonu Boltonu, ka viņa sarakstītā grāmata nav publicējama pašreizējā formā, jo tajā ir atklāta slepena informācija.

Mediji ziņojuši, ka Boltons savā jaunajā grāmatā apsūdz ASV prezidentu Donaldu Trampu, ka viņš aizturējis militāro palīdzību Ukrainai nolūkā gūt sev politisku labumu.

Baltā nama brīdinājums ir izteikts Boltona advokātam adresētā vēstulē, kas datēta ar 23.janvāri, bet nonākusi atklātībā tikai trešdien, turpinoties Trampa impīčmenta prāvai Senātā.

Nacionālās drošības padome (NSC) pēc grāmatas manuskripta provizoriskas izskatīšanas, kas tiek veikta jebkura Baltā nama darbinieka sarakstītām grāmatām, paziņoja, ka tajā ietverts "ievērojams daudzums slepenas informācijas".

"Daļa no šīs informācijas ir Augstākās slepenības (TOP SECRET) līmenī," teikts NSC vēstulē Boltona advokātam Čārlzam Kūperam. Tajā piebilsts, ka "manuskriptu nevar publicēt vai citādi izpaust bez šīs slepenās informācijas izdzēšanas".

Boltona advokāts atbildēja ar vēstuli, kas tika nosūtīta nākamajā dienā, bet arī tika publiskota trešdien. 

"Mēs neuzskatām, ka jebkas no šīs informācijas būtu saprātīgi uzskatāms par slepenu," rakstīja Kūpers.

Demokrāti mēģina panākt, lai Boltons tiktu izsaukts liecināt impīčmenta prāvā, pēc ziņām, ka viņa iecerētā memuāru grāmata "The Room Where It Happened" ("Istaba, kur tas notika") apstiprina galveno impīčmenta apsūdzību pret Trampu.

Kā mediji ziņo, Boltons savā grāmatā raksta, ka prezidents augustā personīgi viņam pateicis to, ka militārās palīdzības Ukrainai aizturēšana ir tieši saistīta ar Trampa prasību Kijevai paziņot par izmeklēšanu pret viņa politisko sāncensi Džo Baidenu. 

Kūpers savā vēstulē arī lūdza NSC ātri pabeigt grāmatas manuskripta izskatīšanu, ņemot vērā iespējamību, ka Boltons varētu tikt izsaukts liecināt impīčmenta prāvā.

Vairākas stundas pirms NSC vēstules nonākšanas atklātībā Tramps tviterī uzbruka Boltonam, paziņojot, ka viņš uzrakstījis "nejauku & nepatiesu grāmatu" un ka tā visa ir "Slepena nacionālās drošības" informācija.

Tramps impīčmenta prāvā tiek apsūdzēts par varas ļaunprātīgu izmantošanu un šķēršļu likšanu Kongresam. Šīs apsūdzības tika izvirzītas saistībā ar trauksmes cēlāja ziņojumu, ka Tramps jūlijā telefonsarunā ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski mēģinājis viņu pierunāt sniegt informāciju par sava politiskā sāncenša Džo Baidena un viņa dēla Hantera darbību Ukrainā. Pastāv bažas, ka Tramps aizturējis militāro palīdzību Ukrainai, lai izdarītu spiedienu uz Kijevu personīga politiska labuma gūšanai.

Tramps noliedz viņam izvirzītās apsūdzības, un republikāņi apgalvo, ka neviens tiešais liecinieks līdz šim nav apgalvojis, ka Tramps būtu apturējis palīdzību personīga politiska labuma gūšanai. Boltona grāmatas saturs, kuru ieskicējuši ASV mediji, šo republikāņu apgalvojumu apgāztu.

Mediju ziņotais par to, kas būs lasāms Boltona grāmatā, pastiprinājis demokrātu prasību, lai impīčmenta prāvā tiktu uzklausīti arī liecinieki.

ASV mediji otrdien vēstīja, ka Senāta republikāņu vairākuma līderis Mičs Makonels saviem kolēģiem slēgtā sēdē sacījis, ka pēc Boltona gaidāmās grāmatas satura nonākšanas atklātībā Republikāņu partijai pašreiz nepietiek balsu, lai novērstu liecinieku izsaukšanu. Taču Makonels paudis pārliecību, ka līdz nedēļas beigām būs izdevies pārliecināt republikāņu senatorus, lai viņi balsotu pret liecinieku uzklausīšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu