Februāra beigās uz rekonstrukcijas laiku tiks slēgta izstāžu zāle "Arsenāls"

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
"Arsenāls"
"Arsenāls" Foto: Latvijas Nacionālās digitālās bibliotēkas kolekcija "Zudusī Latvija"

Rekonstrukcijas dēļ 24. februārī tiks slēgta Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zāle "Arsenāls" (Vecrīgā, Torņa ielā 1). Pēdējā "Arsenāla" publiskās darbības diena pirms rekonstrukcijas sākšanas ir 23. februāris.

Rekonstrukcijas mērķis ir atjaunot un saglabāt "Arsenāla" ēku, kas šobrīd ir ļoti sliktā tehniskā stāvoklī. Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) izstāžu zāle "Arsenāls" ir nozīmīga kultūras vieta Rīgā, valsts nozīmes arhitektūras piemineklis un klasicisma arhitektūras paraugs. Lai apturētu ēkas bojāeju, nekavējoties jāveic tās rekonstrukcija un remonts.

Pēc ēkas publiskās darbības beigšanas un atbrīvošanas no mākslas darbiem VAS “Valsts nekustamie īpašumi” (VNĪ) sāks izstāžu zāles "Arsenāls" rekonstrukcijas pirmo kārtu. Pirmās kārtas būvdarbu laikā paredzēta ēkas fasādes atjaunošana, jumta dzegas remonts, pamatu hidroizolācijas veikšana, logu un pagraba lūku restaurācija. Šos atjaunošanas darbus plānots pabeigt līdz 2021. gada vidum. Pirmās kārtas būvdarbu veikšanai iepirkuma procedūras rezultātā noslēgts līgums ar pilnsabiedrību “Rere meistari 1”.

Vienlaikus ar 1. kārtas būvdarbiem norit 2. kārtas projektēšana, kas attiecas jau uz ēkas iekštelpām un izpildes rezultātā ļaus veidot izstāžu zāli par mūsdienīgu vietu mākslas darbu eksponēšanai un sabiedrības aktivitātēm. Visu projektēšanas darbu autori ir Aldis Polis un Elita Pole, ar viņiem VNĪ ir noslēguši līgumu, un darbu paredzamais izpildes termiņš ir šā gada vidus.

LNMM izstāžu zāle "Arsenāls" ir viena no lielākajām mākslas izstāžu zālēm Rīgā. Tā izvietota nozīmīgā arhitektūras piemineklī – 19. gadsimta 20.–30. gados krievu vēlīnā klasicisma stilā celtā muitas noliktavas ēkā jeb arsenālā, kas 1980. gadu otrajā pusē pielāgots mākslas darbu glabāšanas un izstāžu funkcijām.

Kopš izstāžu zāles "Arsenāls" atvēršanas 1988. gadā, tajā ir notikuši nozīmīgi mākslas un kultūras pasākumi: Latvijas un ārzemju mākslinieku personālizstādes, konceptuālas mākslas izstādes no muzeja krājuma, starptautiski izstāžu projekti, performances, koncerti un izglītības programmas. Šajos gados kopējais apmeklētāju skaits pārsniedzis miljonu.

Līdz šim tur glabājās arī nozīmīga LNMM krājuma daļa, kas pārstāv periodu no 20. gadsimta otrās puses līdz mūsdienām. Tajā ietilpa vairāk nekā 28 000 vienību – gleznas, grafikas darbi, skulptūras un mākslas objekti. Jau ir sākta šīs krājuma daļas pārvietošana uz jauno Muzeju krātuvi Pulka ielā 8, Rīgā, kur mākslas darbi radīs pastāvīgu mājvietu.

Vēl līdz 23. februārim apmeklētājiem ir iespēja apskatīt Latvijas Laikmetīgās mākslas centra organizēto starptautisku zinātniskajai fantastikai veltīto izstādi “Nenorunātās tikšanās” Lielajā zālē, Ievas Kraules-Kūnas personālizstādi “Hot Babas” Radošajā darbnīcā 2. stāvā un "Arsenāla" telpās integrētu Elīnas Vītolas projektu “Izplatītas glezniecības un sadzīves problēmas – personālizstāde”.

Foto: Zinātniskajai fantastikai veltīta izstāde „Nenorunātās tikšanās” izstāžu zāle "Arsenāls".

Visas trīs izstādes pavada plaša pasākumu programma, aicinot apmeklēt ekskursijas, “Sarunas muzejā”, lekciju, tikšanās ar māksliniekiem un kuratoriem, radošas darbnīcas, kā arī īpašu senioru pēcpusdienu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu