Māsas Hačaturjanas: palielinās iespēja, ka lietu par vardarbīgā tēva slepkavību varētu izbeigt

TVNET/Meduza
CopyLinkedIn Draugiem X
Māsas Hačaturjanas
Māsas Hačaturjanas Foto: TASS/Scanpix

30.janvārī Krievijas Ģenerālprokuratūra paziņoja, ka tiks izskatīta māsu Hačaturjanu lietas pārkvalificēšanu no slepkavības uz pašaizsardzību. Tādā gadījumā tiktu izbeigta krimināllieta pret trim jaunajām sievietēm, kuras nogalināja tēvu, kurš pret viņām bija fiziski, psiholoģiski un seksuāli varmācīgs.

2018.gada jūlijā daudzdzīvokļu mājā Maskavā noslepkavotu atrada 57 gadus veco Mihailu Hačaturjanu. Viņam bija vairākas durtas brūces kaklā un krūtīs. Drīz vien kā aizdomās turētās tika arestētas viņa meitas Krestīna (19), Angelīna (18) un Marija (17).

Patlaban lietu izmeklē Krievijas Izmeklēšanas komiteja. Krievijas izmeklētāji iepriekš apstiprinājuši, ka tēvs pret meitām regulāri bijis vardarbīgs un "piespiedis viņas uz seksuālām darbībām".

Kā portālam "Meduza" pastāstīja Krestīnas Hačaturjanas advokāts Aleksejs Ļipcers, prokuratūra lēma par lietas pārkvalificēšanu, balstoties uz māsu psiholoģiski-psihiatrisko ekspertīzi un liecībām par tēva pastrādāto vardarbību. Viņš arī norāda uz Augstākās tiesas plēnuma atzinumu, ka gadījumā, ja vardarbība ir ilgstoša un upuris izjūt apdraudējumu savai dzīvībai vai veselībai, tad "nevajag obligāti gaidīt uzbrukuma brīdi, lai atbildētu".

Ģenerālprokuratūra uzdevusi Izmeklēšanas komitejai veikt papildu pirmstiesas izmeklēšanu.

Ļipcers norāda, ka tad, ja Izmeklēšanas komiteja un Ģenerālprokuratūra nespēs vienoties par lietas raksturu, gaidāms juridiskais cīniņš. Taču bez prokuratūras piekrišanas lietu nevar nodot tiesā.

Māsas uz iespējamo lietas pārkvalificēšanu reaģējušas ar "piesardzīgu optimismu", tāpat kā viņu advokāti, sacīja Ļipcers. "Mēs priecājamies, ka Ģenerālprokuratūra mūs atbalstījusi, taču ar to vēl nav beigusies kriminālizmeklēšana. Mēs gaidām, kā Izmeklēšanas komiteja mēģinās iziet no šīs situācijas. Galu galā ne jau tāpat vien viņi pusotru gadu izmeklēja lietu pēc [Krimināllikuma panta par slepkavību]," skaidro Ļipcers.

Māsas Hačaturjanas aptuveni gadu dzīvo dažādās dzīvesvietās un savā starpā nesazinās, jo šādu nosacījumu izvirzījusi tiesa. Viņām arī liegts lietot internetu un sociālos tīklus.

Nodrošināt māsām iztiku palīdz radinieki un dažādi labvēļi.

Māsu Hačaturjanu lieta izraisīja lielu rezonansi Krievijas sabiedrībā. Kamēr viena nometne meiteņu tiesāšanu uzskata par pamatotu, otra pieprasa viņu atbrīvošanu un izmaiņas Krievijas likumdošanā, lai novērstu vardarbību ģimenē un pasargātu tās upurus.

Liecības par tēva vardarbību

Mihaila Hačaturjana dēls Sergejs apraksta, ka viņa bērnībā mājās vienmēr esot bijuši vardarbīgi konflikti - tēvs sitis un žņaudzis viņa māti. Jau astoņu vai desmit gadu vecumā tēva vardarbīguma dēļ esot mēģinājis aizbēgt no mājām, bet, neskatoties uz policijas iesaisti pēc šā gadījuma, nekas neesot mainījies.

"Kamēr biju ģimenē, es dabūju par visiem," saka Mihaila Hačaturjana bijusī sieva Aurēlija, kuru vīrs no mājām padzina 2015.gadā. "Domāju - ja es aiziešu, konfliktu vairs nebūs."

Tomēr tā nenotika. Atklātībā nonākušas biedējošas ainas no meiteņu ikdienas - nepārtraukta fiziska un seksuāla vardarbība no tēva puses.

Tiesu ekspertīze rekonstruējusi 2018.gada 27.jūlija notikumus, ziņo "Moskovskij komsomoļec". Todien Mihails Hačaturjans esot pamodinājis meitenes septiņos no rīta un sabļāvis uz viņām. Uz meitām viņš esot kliedzis regulāri; todien viņu sadusmojis tas, ka meitas nebija izkrāmējušas mantas no somas, ar kuru viņš atgriezās no psihoneiroloģiskās slimnīcas.

Viņš esot cietis no kāda veida personības traucējumiem. Ekspertīzē piesaukti tādi simptomi kā egocentrisms, pārspīlēts aizdomīgums, autoritārisms, manipulēšana ar citiem cilvēkiem, bieža melošana, sava augstākā stāvokļa demonstrēšana ar jebkādiem paņēmieniem - gan draudiem un iebiedēšanu, gan īpašas labvēlības izrādīšanu, kad pašam tas bija izdevīgi.

Dokumentos norādīts, ka tēvs lika meitām izģērbties viņa priekšā un viņu seksuāli apmierināt.

Vienai no meitām viņš teicis šādus vārdus: "Izaugsi, ieņemsi mātes vietu, apprecēšu tevi, dzemdēsi man bērnu."

2018.gada gada 27.jūlijā Mihails Hačaturjans pēc sabļaušanas uz meitām iemiga. Baidoties, ka tēvs pamodīsies un sāks viņas sist, jaunākā un vidējā māsa nolēma apbruņoties. Viņas no tēva mašīnas paņēma medību nazi.

Pēc pamošanās vīrietis sācis uz meitām kliegt un pūtis viņām sejā piparu gāzi. Angelīna un Marija šo apiešanos izturēja, taču vecākā māsa Krestīna nokrita zemē un nevarēja paelpot. Viņai ir astma. Kad Krestīna zaudēja samaņu, tēvs viņu centās atmodināt, ieceļot vannā un lejot viņai virsū ūdeni. 

Uz policijas palīdzību meitenes necerēja, jo tēvs bija iestāstījis, ka viņam esot pazīšanās gan policijā, gan arī prokuratūrā. 

Vakarā Hačaturjans iemiga mīkstajā krēslā. Marija un Angelīna viņam uzbruka ar nazi un āmuru, bet vīrietis pamodās un metās viņām virsū. Krestīna no blakus istabas izdzirdēja troksni, paķēra gāzes baloniņu un izpūta to tēva virzienā, bet pēc tam aizskrēja prom. Tēvs centās atņemt Marijai nazi, bet viņa izrāvās. 

Hačaturjans izgāja kāpņu telpā, kur Angelīna paķēra nazi un iedūra tēvam krūtīs. Vīrietis nomira.

Marija izsauca ātro palīdzību un policiju. Kamēr dienesti vēl nebija ieradušies, viņa savainoja māsas, lai izskatītos, ka tēvs viņām uzbrucis ar nazi. Tomēr meitenes pašas ātri atzinās mēģinājumā inscenēt tēva uzbrukumu ar nazi.

Māsas Hačaturjanas nākamajā dienā pēc tēva nonāvēšanas apcietināja un izvirzīja apsūdzības par slepkavību ar iepriekšēju nodomu. 2019.gada 14.jūnijā apsūdzību nomainīja uz smagāku - grupā pastrādātu slepkavību ar iepriekšēju nodomu, par ko draud 20 gadu cietumsods.

Mihaila Hačaturjana bijusī sieva Aurēlija apgalvo, ka esot sūdzējusies policijā par vīra vardarbību (reiz viņš pat esot uzbrucis ar beisbola nūju), taču likumsargi atteikušies apsūdzēt vīrieti. Aurēlija laikrakstam "Novaja gazeta" norāda, ka patiešām ticot, ka vīrs bija ļoti ietekmīgs, ka viņam bijuši sakari policijā un viņš "tikās ar cilvēku, kurš strādā pie prezidenta". 

Aurēlija stāsta, ka vīrs viņu no mājām esot padzinis 2015.gadā.

"Toreiz aizgāju tikai tāpēc, ka baidījos par meitām. Viņš man sejā iebāza pistoli un teica: vai nu ej prom, vai arī es nošaušu tevi un bērnus. Es aprunājos ar meitām, un viņas piekrita - mammu, labāk ej prom," saka Aurēlija.

Viņa neesot zinājusi, cik ļoti vardarbīgs vīrs ir pret meitām, jo līdz savai aiziešanai bija dzirdējusi tikai viņu virzienā raidītus apvainojumus, bet ne vairāk.

CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu