Latvijas galvenais infektologs par koronavīrusu: pašlaik pasaulē ir ļoti nepamatota panika (33)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Veselības ministrijas galvenais speciālists infektoloģijā Uga Dumpis piedalās preses konferencē pēc Valsts operatīvās medicīniskās komisijas sēdes, kurā apsprieda dienestu gatavību koronovīrusa atklāšanai un ārstēšanai Latvijā.
Veselības ministrijas galvenais speciālists infektoloģijā Uga Dumpis piedalās preses konferencē pēc Valsts operatīvās medicīniskās komisijas sēdes, kurā apsprieda dienestu gatavību koronovīrusa atklāšanai un ārstēšanai Latvijā. Foto: Sintija Zandersone/LETA

"Šis ir pļaujas laiks cilvēkiem, kas vēlas sev pievērst uzmanību, īpaši sociālajos tīklos. Ir ļoti daudz sensācijas, video un komentāri, kas ir tālu no patiesības (..) pašlaik pasaulē ir ļoti nepamatota panika," tā par koronavīrusa epidēmiju Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumā "1:1" sacīja valsts galvenais infektologs, profesors Uga Dumpis.

"Ar katru dienu pasaulē ir vairāk zināšanu par šo slimību. Katra nedēļa un mēnesis tiek veltīts tam, lai šī slimība neizplatītos tik strauji. Latvijā pašlaik koronavīrusa gadījumu nav, bet piesardzības pasākumus ir jāveic, jo ir vēl citas infekcijas slimības," sacīja infektologs, kā piemēru minot gripu, garo klepu un difteriju, piemetinot, ka pret šim trim slimībām ir izgudrotas vakcīnas.

Runājot par darbu pie vakcīnas izstrādes pret koronavīrusu, Dumpis sacīja, ka pašlaik pret koronavīrusu ir trīs vakcīnu kandidāti. Vakcīnas pārbaude uz cilvēkiem varētu sākties šajā vasarā, bet publiski pieejama tā būs vēl pēc kāda laika.

"Vakcīnas ir risinājums šāda veida epidēmijām," sacīja ārsts. 

Runājot par individuāliem drošības pasākumiem, Dumpis norādīja, ka būtiski ir mazgāt rokas, un par to nedrīkst aizmirst arī gripas laikā. Tāpat infektologs uzsvēra, ka, tāpat kā gripas gadījumā, cilvēki mirst nevis no paša koronavīrusa, bet gan no tā izraisītajām komplikācijām, piemēram, plaušu karsoņa. ​

TVNET jau vēstīja, ka pēc otrdien notikušās krīzes vadības padomes sēdes amatpersonas paziņoja, ka panikai par koronavīrusa iespējamu izplatību Latvijā nav pamata, turklāt visi atbildīgie dienesti ir sagatavojušies, ja gadījumā šis vīruss Latvijā tiks konstatēts.

Premjerministrs Krišjānis Kariņš (JV) pēc sēdes sacīja, ka patlaban Latvijā nav reģistrēts neviens saslimšanas gadījums ar koronavīrusu, turklāt atbildīgie dienesti regulāri apmainās ar informāciju un ir sagatavojušies jebkādai rīcībai, ja gadījumā Latvijā tiks konstatēti saslimšanas gadījumi ar šo vīrusu. 

Savukārt veselības ministre Ilze Viņķele (AP) aicināja informāciju par koronavīrusu meklēt uzticamos avotos, kā piemērus minot Veselības ministrijas, Nacionālā veselības dienesta un Slimību profilakses un kontroles centra mājaslapas, kur tiek ievietota visa aktuālā informācija par to, kā rīkoties mediķiem un iedzīvotājiem.

Komentāri (33)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu