Īrijas parlamenta vēlēšanās uzvar kreisie republikāņi

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Īrijas parlamenta vēlēšanās vadībā ar 24,5% balsu izvirzījusies kreisā republikāņu partija "Sinn Fein", liecina svētdien apkopotie balsu rezultāti.

Kā liecina dati pēc pirmās balsu skaitīšanas dienas, "Sinn Fein" parlamentā nodrošinājusi 29 vietas, sasniedzot savu labāko rezultātu Īrijas parlamenta vēlēšanu vēsturē.

Noslēdzot pirmo balsu skaitīšanu visos 39 vēlēšanu apgabalos, konstatēts, ka opozīcijas "Fianna Fail" sestdienas vēlēšanās saņēmusi 22,2% balsu, bet līdz šim valdījusī "Fine Gael" - 20,9% balsu.

Zaļā partija saņēmusi 7,1% pirmās izvēles balsu, bet kreisie sociāldemokrāti - 2,9%.

Daži balsu skaitīšanas centri darbu atsāks pirmdienas rītā.

Opozīcijas centriski kreisā partija "Fianna Fail" iepriekš noraidījusi iespēju veidot koalīciju ar "Sinn Fain", bet partijas līderis Maikls Mārtins svētdien sacīja, ka partija darīs to, kas būs vislabākais valstij.

"Sinn Fain" līdere Mērija Lū Makdonalde apliecināja, ka centīsies izveidot koalīcijas valdību.

"Šī vairs nav divpartiju sistēma," svētdien gavilējošajiem atbalstītājiem Dublinā sacīja Makdonalde.

Līdere sacīja, ka jau runājusi par iespēju izveidot koalīciju ar "zaļajiem" un nelielajām kreisajām partijām, cerot, ka izdosies izveidot valdību bez "Fianna Fail" un "Fine Gael".

Tiesa gan, šāds scenārijs ir maz ticams, un līdere neizslēdza iespēju, ka var tikt noslēgta vienošanās ar "Fianna Fail" vai "Fine Gael".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu