Francijā aizturēts bijušais basku separātistu grupējuma ETA līderis

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Rokudzelži. Ilustratīvs attēls
Rokudzelži. Ilustratīvs attēls Foto: Evija Trifanova/LETA

Francijā, pamatojoties uz Eiropas aresta orderi, ceturtdien aizturēts bijušais basku separātistu grupējuma ETA līderis, 45 gadus vecais Davids Pla.

Orderi pieprasīja Spānija un pērnā gada novembrī apstiprināja Parīzes apelācijas tiesa, ziņu aģentūrai AFP atklāja Pla advokāte.

Pla tuvākajā laikā tiks nodots Spānijas varasiestādēm.

2015.gada septembrī Pla tika aizturēts reizē ar citu ETA līderi Iratksi Sorsabalu, kas toreiz bija smags trieciens basku separātistu grupējumam, kas pašlaik vairs nepastāv.

Pagājušā gada februārī viņi tika notiesāti un viņiem tika piespriesti piecu un septiņu gadu ilgi cietumsodi par saistību ar noziedzniekiem, kuru mērķis ir terorisms.

Drīz pēc tam Pla tika atbrīvots pret galvojumu, jo lielāko daļu soda bija jau izcietis, gaidot tiesu. Sorsabals vēl atrodas ieslodzījumā Francijā.

Pla šodien tika aizturēt, kad ieradās policijā atrādīties saskaņā ar kārtību, kādā bija atbrīvots pret galvojumu.

Pla advokāte pauda bažas par sava klienta aizturēšanu, ko raksturoja kā apkaunojošu.

Tiklīdz viņš tiks izdots Spānijai, jautājums par viņa brīvību tiks nodots izskatīšanai Spānijas tiesnesim, bet "mums vairs nav lielas ticības tiesu sistēmai," norādīja advokāte.

Viņa sacīja, ka Spānija apsūdz Pla par slepenu tikšanos ar ETA biedriem Francijas dienvidos 2008.gadā, lai gan Francijas izmeklētāji sacījuši, ka Pla tobrīd nav atradies tajā reģionā.

Basku politiskā partija Francijā "Euskal Herria Bai" pauda viedokli, ka Pla aizturēšana ir politisks solis, un nosodīja "konfrontācijas klimatu, kas balstīts pagātnes notikumos".

Spānijas cietumos par saistību ar ETA ieslodzīti aptuveni 200 cilvēki.

ETA, kas tika nodibināts 1959.gadā Fransisko Franko diktatūras laikā, īstenoja slepkavību un cilvēku nolaupīšanu kampaņu, mēģinot panākt neatkarīgas basku valsts izveidošanu Spānijas ziemeļos un Francijas dienvidrietumos. Šajā kampaņā nogalināti vismaz 853 cilvēki.

Kad ETA bija novājināts pēc grupējuma līderu aizturēšanām, tas 2011.gadā paziņoja par pastāvīgu pamieru un 2017.gadā sāka oficiāli nodot ieročus. 2018.gada maijā grupējums tika oficiāli izformēts.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu