LNB prioritāte - digitālo krājumu veidošana sadarbībā ar universitātēm

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Leiniša/LETA

Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) prioritāte turpmākajos gados būs digitālo krājumu veidošana sadarbībā ar augstākās izglītības iestādēm un Izglītības un zinātnes ministriju, pastāstīja LNB vadītājs Andris Vilks.

Piektdien preses konferencē par bibliotēkas prioritātēm un gaidāmajiem pasākumiem šogad, Vilks arī uzsvēra, ka LNB sevi redz Nacionālās attīstības plāna kontekstā, proti, kā izglītības kvalitātes un informācijas krājumu nodrošinātāju.

Lai īstenotu šo ilgtermiņa prioritāti, šī gada laikā ir plānoti vairāki būtiski soļi. LNB vadītājs norādīja, ka jau ir iesniegti vairāki projekti, kuros ir noformulēti pašreizējie mērķi, tostarp kopīgas akadēmiskās datubāzes veidošanu sadarbībā ar augstskolām. Vienlaikus plānots veidot vienotu sistēmu plaģiātisma izskaušanai Latvijas augstskolās.

Plānots turpināt depozitārija "Academia" pilnveidi, gan to papildinot, gan stiprinot tā lomu augstskolu sadarbības kontekstā. Pēc LNB vadītāja paustā, datubāzes stiprināšanā jau patlaban ir iesaistīta Latvijas Kultūras akadēmija un Vidzemes augstskola. Vilks skaidroja, ka, izveidojot kopēju akadēmisko datubāzi, Latvijas universitātes varēs ieekonomēt līdzekļus.

Lai stiprinātu šo bibliotēkas funkciju, LNB ir piedāvājuši vairākus grozījumus likumā "Par Latvijas Nacionālo bibliotēku". Bibliotēkas vadītājs skaidroja, ka tādā veidā tiktu juridiski nostiprināta LNB kā kultūras, digitālo materiālu un akadēmisko publikāciju uzglabātāja loma. "Platforma jau ir izveidota, mums vajag to tikai nostiprināt juridiski," sacīja Vilks.

Viņš atklāja, ka attiecīgie grozījumi likumā tiks skatīti Saeimas komisijas sēdē 19.februārī.

Vienlaikus LNB turpinās arī organizēt dažādus kultūras, zinātnes un izglītības pasākumus. LNB sabiedrisko attiecību vadītājs Augusts Zilberts preses konferencē uzsvēra, ka šogad bibliotēka organizē kopumā aptuveni 30 pasākumus, tostarp konferences un izstādes, kā arī mūzikas, kino, deju un izbraukuma pasākumus.

Bibliotēkā arī notiks vairākas starptautiskas konferences, kuru vidū būs Eiropas bibliotēku automatizācijas grupas konference bibliotēku un informācijas tehnoloģiju nozares profesionāļiem un diskusiju konference "TEDxRiga".

LNB komunikācijas direktore Ieva Gundare sacīja, ka šis gads būs vairāk orientēts "uz bibliotēkas popularizēšanu ārpus tās sienām". Šogad LNB plāno vairākus pasākumus arī citās Latvijas pilsētās, tostarp Kandavā un Daugavpilī. Tāpat arī būs vairāki uz senioru auditoriju fokusēti pasākumi, piemēram, Lieldienām veltīts pasākums Āgenskalna tirgū "Lieldienu olu marmorēšana, senās receptes un tradīcijas no LNB krājuma".

Pēc Zilberta klāstītā, jau patlaban LNB noris vairāki būtiski notikumi. Šodien LNB tika atklāta jauna vegānu kafejnīca "Divi Raiņi" un izstāde "2020: mūžības perspektīva", kuras galvenais motīvs ir bibliotēkas krājumu uzglabāšana un ar to saistītie izaicinājumi.

Savukārt LNB vadītājs piebilda, ka jau tagad palēnām norit gatavošanās LNB simtgades pasākumam, kas notiks 29.augustā, kā arī pirmās latviešu valodā iespiestās grāmatas 500 gadu jubilejai.

Nacionālo bibliotēkas pērn apmeklējuši 429 000 cilvēki, un tajā noritējušas 1700 ekskursijas, kuru laikā LNB apmeklējuši kopumā 26 000 cilvēku. 2019.gadā arī reģistrēti 11 000 jauni lasītāji. LNB aprēķini liecina, ka katrs 13. Latvijas iedzīvotājs ir LNB lasītājs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu