Kristīni Misāni nodeva divreiz (105)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Kristīne Misāne
Kristīne Misāne Foto: Из личного архива

"Latvija Kristīni Misāni nodeva tajā brīdī, kad viņu nepaņēma [tiesāt šeit] kā Latvijas pilsoni, Dānija viņu nodeva kā Eiropas Savienības (ES) pilsoni, izdodot tiesāšanai trešajai valstij," uzskata Latvijas Televīzijas žurnāliste Odita Krenberga, kura klātienē sekoja līdzi Misānes tiesas procesam.

Latvijas Televīzijas raidījumā "Panorāma" žurnāliste pauda, ka dāņiem var pārmest ES pilsoņu šķirošanu, jo diez vai viņi būtu Dienvidāfrikai atdevuši savu pilsoni.

"Dānijas tiesa varēja rīkoties pretēji, un pirmās instances tiesa tieši tā arī rīkojās. No otras puses, Dānija ir demokrātiska valsts ar neatkarīgu tiesu sistēmu, tiesa lēma kā lēma. Būtībā Dānija var mazgāt rokas nevainībā un teikt: "Mēs taču Latvijai šo cilvēku jau pērn piedāvājām un teicām - tiesājiet šo cilvēku šeit, un Latvija pateica "nē"," norādīja Krenberga.

Žurnāliste uzskata, ka Latvijas amatpersonas darīja visu, ko spēja, taču pēdējā brīdī. Arī pati Misāne norādījusi, ka Latvija iesaistījusies notiekošajā tajā brīdī, kad viss jau bija tik tālu, ka nekas vairs nebija glābjams.

"Jautājums ir - kur bija Latvijas prokuratūra tajā brīdī, kad Dānija pagājušajā gadā aicināja Latviju ņemt šo pilsoni tiesāt savā valstī? Prokuratūra toreiz par svarīgāku uzskatīja formālo likuma burtu, ka mēs nevaram Misāni tiesāt Latvijā, jo viņa nodarījusi pārāk mazu noziegumu.

Vienos svaru kausos tagad ir formāls likuma pārkāpums, bet otros - Kristīnes Misānes dzīvība.

Un, ja vispār tieslietu sistēma pastāv ar mērķi nodrošināt taisnīgu tiesu par nodarījumu, tad šajā gadījumā varam konstatēt, ka šis sods ir nesamērīgs, jo Dienvidāfrika ir valsts, kur cilvēki cietumos mēdz neizdzīvot," sacīja Krenberga.

Tikmēr šobrīd cilvēki aktīvi pauž savu nostāju sociālajos tīklos, dēvējot šādu situāciju par pilnīgu absurdu. Latvijas pilsoņi tiek aicināti nesamierināties ar šo absurdu, un parādījusies konkrēta iniciatīva - rakstīt vēstules nozīmīgām Dānijas iestādēm. Sociālajos tīklos ir izskanējis arī ierosinājums boikotēt Dānijas preces.

Jau ziņots, ka Dānijas apgabaltiesa piektdien nolēma neatbrīvot un paturēt apcietinājumā Misāni, kas faktiski nozīmē, ka viņa 20.februārī tiks izdota Dienvidāfrikai (DĀR).

Kā ziņoja Latvijas Televīzija, tiesas sēdē Misānes advokāts bija iesniedzis jaunus pierādījumus, lai sieviete netiktu izdota. Advokāts uzsvēris, ka sodam jābūt proporcionālam pret nodarīto, norādot, ka DĀR uz tiesu vien Misānei var nākties gaidīt divus gadus. Savukārt prokurors norādījis, ka Misāne ļoti vēlu nākusi klajā ar jauniem pierādījumiem un ļaunprātīgi novilcinājusi tiesu. Prokurors prasīja, lai Misāne pēc iespējas ātrāk tiktu izdota DĀR.

Kā ziņots, Kristīne Misāne 2011.gadā iepazinusies ar DĀR pilsoni un pēc četriem gadiem abiem piedzimusi meita. Taču starp abiem vecākiem sākušies konflikti, kas sākotnēji bijuši finansiāli motivēti. Pēc tam vīrietis vienpusēji nolēmis pārtraukt attiecības un esot sācis vardarbīgi izturēties gan pret Misāni, gan pret abiem ģimenes nepilngadīgajiem bērniem.

Baidoties par savu un savu bērnu drošību un dzīvību, 2018.gada maijā Kristīne nolēmusi meklēt patvērumu Latvijā, norādīja radinieki. 2018.gada decembrī Misāne devusies darba braucienā caur Kopenhāgenu uz Mozambiku, taču, šķērsojot robežu, viņa aizturēta, jo bijusi Interpola meklēšanā. DĀR bija norādījusi, ka Misāne tiek meklēta par bērna nolaupīšanu. Tagad DĀR sievietei draudot 15 gadus ilgs cietumsods.

Šo lietu tika piedāvāts pārņemt Latvijas prokuratūrai, taču tas netika darīts, jo, kā iepriekš skaidroja prokuratūra, Misānei DĀR tiek inkriminētas darbības, kas Latvijā neparedz nozīmīgus sodus, attiecīgi Eiropas apcietinājuma orderi par šīm darbībām nav bijis likumīga pamata pieņemt. Attiecībā uz citu iespējamo Misānes rīcību, kas teorētiski varētu atbilst krāpšanai un dokumenta viltošanai, Latvija, ņemot vērā pierādījumu trūkumu, nevarētu garantēt personas kriminālvajāšanu Latvijā, norādīja Latvijas prokuratūrā.

Komentāri (105)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu