Cigarete, ko nevar aizsmēķēt, jeb ātrumlaiva, ja nauda nav problēma (3)

TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
Cigarette Racing 59' Tirranna AMG Edition un Mercedes-AMG G 63 Cigarette Edition
Cigarette Racing 59' Tirranna AMG Edition un Mercedes-AMG G 63 Cigarette Edition Foto: Daimler AG

Mercedes-Benz sportiskāko automobiļu ražotājs AMG un Dienvidmaiami bāzētais ātrgaitas laivu būvētājs Cigarette Racing pasaulei nupat atklājuši savstarpējās sadarbības divpadsmito augli, un tas tika prezentēts Maiami laivu šovā.

Tā kā Cigarette Racing specializācija ir ātrgaitas laivas, ar kurām droši var doties šķelt viļņus okeānā, nav grūti uzmināt, par ko turpmāk būs runa. Tā ir 59 pēdas jeb aptuveni 18 metrus gara un 18 tonnas smaga motorlaiva, kurai nav daudz līdzīgu planētas ūdeņos. Būtu arī dīvaini, ja būtu, jo iespaidīgais peldlīdzeklis ar prāva izmēra uzrakstu AMG uz sāniem maksā 3,3 miljonus ASV dolāru.

Ja nauda nav problēma, tad interesanti būs uzzināt, ko 59' Tirranna AMG Edition sniedz tās kapteinim. Pirmkārt, tā ir iespēja likt citiem sajust un arī sadzirdēt klātbūtni, jo, kā jau minēts, jaunās motorlaivas garums ir astoņpadsmit metri, tātad tā aizņem vairāk nekā trešo daļu no olimpiskā baseina. Arī attālums starp laivas korpusa zemāko punktu un jumtu ir iespaidīgs. Nav pat svarīgs augstums centimetru izteiksmē, pietiks zināt, ka zem klāja ir duša, kurā var izslieties stāvus pilnā augumā, un karaliska izmēra gulta. Bet ne tas vien liecina par laivas izmēriem. Apliecinājums gabarītiem ir arī apstāklis, ka zem klāja ir arī atpūtas zona ar televizoru, bet uz klāja - ne tikai vieta, kur piesēst un atpūsties, bet arī virtuves zona, kur notīrīt tikko no okeāna izvilktu zivi, kā arī grils.

Foto: Daimler AG

Otrkārt, 59' Tirranna AMG Edition ir uzstādīti veseli seši Mercury Marine V8 kompresordzinēji. Katrs no 4,6 litru motoriem attīsta 450 zirgspēkus, tādējādi kopējā jauda ir ne vairāk, ne mazāk kā 2700 ZS. 

Foto: Daimler AG

Spītējot milzīgajai jaudai, īpašā motorlaiva maksimāli attīsta 80 jūdzes jeb aptuveni 130 kilometrus stundā. Ja salīdzina ar jebkuru mūsdienu automobili, ātrums nešķiet pieminēšanas vērts, taču, ja ņem vērā, ka uz laivas vienlaicīgi var atrasties 26 cilvēki un kafijas tasi kādā Havanas kafejnīcā no Maiami šķir tikai nepilnas trīs stundas, 130 km/h jau vairs neizklausās tik maz.

Foto: Daimler AG

Tāpat būtiski piebilst, ka 59' Tirranna AMG Edition arī tērē degvielu, kā šādai motorlaivai pienākas. Proti, braucot ar gāzi grīdā, sešmotoru kuteris uz katru jūdzi spēj izdzert pusi galona degvielas. Pārrēķinot mums saprotamās mērvienībās, sanāk, ka patēriņš ir nedaudz virs 100 litriem uz 100 kilometriem, un šādā režīmā ar peldošo cigāru pietiek, lai tiktu līdz Havanai, bet ne diži tālāk. Vienkārši standarta 1000 galonu jeb 3,8 kubikmetru degvielas tvertne ir par mazu.

Foto: Daimler AG

Nobeigumā var piebilst, ka Cigarette Racing un AMG ilggadējās sadarbības ietvaros ir izgatavots arī īpašs Mercedes-AMG G 63 Cigarette Edition apvidnieks. Tas gan no dīleru salonos nopērkamajiem standarta modeļiem atšķiras tikai ar vizuālo noformējumu, tai skaitā unikāliem 22 collu diskiem, jo zem motora pārsega atrodas jau zināmais 4 litru V8 turbodzinējs ar 585 ZS.  

Foto: Daimler AG
Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu