Kurš demokrāts stāsies pretī Trampam? Mainījies favorītu sadalījums (16)

TVNET/LETA/Reuters
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Bijušais Ņujorkas mērs miljardieris Maikls Blumbergs pretendentu vidū uz demokrātu nomināciju ASV prezidenta vēlēšanās ierindojies otrajā vietā aiz Vērmontas senatora Bērnija Sandersa, kurš palielinājis pārsvaru pār pārējiem konkurentiem.

Par to liecina otrdien izplatītie ziņu aģentūras "Reuters" un pētījumu centra "Ipsos" valsts mēroga aptaujas dati.

25% reģistrēto demokrātu un neatkarīgo vēlētāju sacījuši, ka balsos par Sandersu. Salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu, atbalsts liberālajam Vērmontas senatoram pieaudzis par pieciem procentpunktiem, un tas kandidātu vidū nedēļas griezumā ir lielākais atbalsta pieaugums.

Blumbergu atbalstījuši 17%, bet bijušo viceprezidentu Džo Baidenu 13% respondentu, konstatēts aptaujā, kas veikta no piektdienas līdz pirmdienai.

Bijušo Indiānas štata Sautbendas mēru Pītu Būtidžedžu, kurš ar nelielu pārsvaru uzveica Sandersu Aiovas priekšvēlēšanās, atbalsta 11%, Masačūsetsas senatori Elizabeti Vorenu 9%, bet Minesotas senatori Eimiju Klobušāru - 5%.

Sandersa popularitāte pēdējo nedēļu laikā pastāvīgi pieaugusi, it īpaši vīriešu, melnādaino un lauku iedzīvotāju vidū.

Arī Nevadā, kur priekšvēlēšanas notiks sestdien, viņš atrodas līderpozīcijās, liecina "Reuters" un "Ipsos" aptauja.

Blumbergs tagad valsts mērogā kļuvis par populārāko mēreno kandidātu uz demokrātu Baltā nama nomināciju.

Ņujorkas eksmērs priekšvēlēšanu cīņā iesaistījies salīdzinoši vēlu, un pirmajos četros priekšvēlēšanu štatos viņa vārda nav kandidātu sarakstā. Viņa kampaņa koncentrējusies uz lielajiem štatiem, kur balsošana notiks tā dēvētajā lielajā otrdienā - 3.martā.

Blumbergs kampaņas televīzijas reklāmās no savas 60 miljardu dolāru lielās privātās bagātības tērē vairākus simtus miljonu.

Trešdien Lasvegasā Blumbergs pirmo reizi piedalīsies demokrātu priekšvēlēšanu televīzijas debatēs, un šī būs pirmā reize, kad vēlētājiem būs iespēja viņu tieši salīdzināt ar pārējiem nominācijas pretendentiem.

Viņam droši vien būs jāatbild uz sāncenšu pārmetumiem, ka viņš mēģina nopirkt vēlēšanas, kā arī uz kritiku par policijas taktiku laikā, kad viņš ieņēma Ņujorkas mēra amatu, tā dēvēto apturēšanas un pārmeklēšanas taktiku, kas izpelnījusies pārmetumus kā diskriminējoša.

"Reuters" un "Ipsos" aptaujā tika iztaujāti 1115 respondenti, arī 543, kas sevi identificēja kā reģistrēti demokrāti vai neatkarīgie. Pētījuma ticamības intervāls ir aptuveni pieci procentpunkti.

Komentāri (16)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu