Advokāts: Trampa administrācija piedāvāja Asanžam apžēlošanu, ja viņš noliegs Krievijas iejaukšanos vēlēšanās (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

ASV prezidenta Donalda Trampa administrācija piedāvājusi apžēlošanu tīmekļa vietnes "Wikileaks" dibinātājam Džūljenam Asanžam, ja viņš apgalvos, ka Krievija nebija iesaistīta Demokrātu partijas nacionālās komitejas dokumentu nopludināšanā pirms prezidenta vēlēšanām 2016.gadā, trešdien paziņojis Asanža advokāts.

Asanžs plāno ar šādu apgalvojumu nākt klajā nākamnedēļ tiesā, kurā tiks lemts par Asanža izdošanu ASV, kur viņam izvirzītas apsūdzības par ASV pretspiegošanas likumu pārkāpumu saistībā ar 2010.gadā "WikiLeaks" publicētajiem tūkstošiem militāro un diplomātisko dokumentu. Ja viņš tiks atzīts par vainīgu, viņam var tikts piespriests līdz 175 gadiem ilgs cietumsods.

48 gadus vecais Asanžs pašlaik atrodas apcietinājumā Londonā pēc tam, kad Lielbritānijas policija viņu 11.aprīlī aizturēja un aizveda no Ekvadoras vēstniecības Londonā, kur viņš bija pavadījis septiņus gadus.

Asanžs Londonā izcieš 50 nedēļu cietumsodu par atbrīvošanas nosacījumu pārkāpšanu 2012.gadā.

ASV oficiālu izdošanas lūgumu Lielbritānijai iesniedza uzreiz pēc tam, kad Asanžs atstāja Ekvadoras vēstniecību.

Advokāts Edvards Ficdžeralds apgalvoja, ka 2017.gada augustā toreizējais ASV republikāņu kongresmenis Dana Rorbahers apmeklējis Asanžu Ekvadoras vēstniecībā Londonā.

Atsaucoties uz citu Asanža advokātu, Ficdžeralds sacīja, ka Rorbahers, vadoties pēc prezidenta instrukcijām, piedāvājis Asanžam apžēlošanu vai citu veidu, kā izkļūt no nepatikšanām, ja viņš sacīs, ka Krievijai nav bijusi nekāda saistība ar Demokrātu partijas nacionālās komitejas dokumentu nopludināšanu.

Pirms ASV 2016.gada vēlēšanām "WikiLeaks" publicēja dokumentus, kas bija iegūti no hakeru uzlauztajiem demokrātu kandidātes Hilarijas Klintones kampaņas datoriem.

ASV izlūkošanas amatpersonas dokumentu zādzībā, kas esot bijis tīšs mēģinājums kaitēt Klintones izredzēm, vainoja Krieviju.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu