Ziemeļkorejas vadoņa dārgā kaislība uz Krievijas tīrasiņu zirgiem (7)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Zirgiem Ziemeļkorejā ir liels simbolisks spēks - gan mitoloģijā, gan arī politiskajā kultūrā. Viens no Ziemeļkorejas nacionālajiem simboliem ir spārnotais zirgs Čolima, kurš atveidots neskaitāmās statujās un ir redzams uz banknotēm un pastmarkām. Kaislībai uz zirgiem aktīvi nododas arī Ziemeļkorejas vadonis Kims Čenuns, vēsta Krievijas laikraksts “The Moscow Times”.

Kādā 2019.gada aprīļa rītā Piemaskavas elitārajā ciematā Rubļovkā ieradās četri ziemeļkorejieši – viņu vizītes mērķis bija zirgaudzētava “Varona”, kur viņi meklēja Velsas poniju Kima dēlam.

Galu galā audzētava ziemeļkorejiešiem pārdeva poniju vārdā Sansa, kas Krievijas zirgu izstādēs saņēmis neskaitāmas balvas.

“Viens no viņiem [ziemeļkorejiešiem] žokejs, ar zirgu izjāja un tas uzreiz tika nopirkts,” sarunā ar “The Moscow Times” norāda zirgaudzētavas “Verona” vadītāja Marija Muraveiņika.

Dažus mēnešus vēlāk šī pati ziemeļkorejiešu grupa apmeklēja Maskavas zirgaudzētavu Nr.1, kurā tiek audzēti Krievijas slavenākie zirgi – Orlova rikšotāji.

Šo zirgu šķirni 18.gadsimta beigās selekcionēja krievu aristokrāts Aleksejs Orlovs.

Ziemeļkorejieši nopirka divus rikšotājus, kurus sauc Družba un Dubrovņik, par tiem samaksājot 1,5 miljonus rubļu (aptuveni 21 500 eiro).

Krievija atbalsta ANO Drošības padomes noteiktās sankcijas Ziemeļkorejai. Šīs sankcijas gan neattiecas uz zirgu un citu dzīvu dzīvnieku eksportu.

Pagājušā gadā Kims divas reizes nonāca pasaules mediju uzmanības centrā, viņam ar baltu kumeļu divas reizes uzjājot Pektu kalnā. Šis kalns Ziemeļkorejā tiek uzskatīts par svētu un simbolisku vietu.

Kims, tāpat kā viņa tēvs un vectēvs, Pektu kalnu apmeklējuši pirms svarīgu lēmumu pieņemšanas.

Oktobrī notikušo izjādi ar zirgiem plaši atspoguļoja Ziemeļkorejas mediji, attēlus no šī pasākuma publicēja arī vairāki pasaules mediji.

Kā norāda Maskavā bāzētas zirgu loģistikas aģentūras “Gandicap” vadītāja Marija Andrejeva, viņa Kima zirga attēlos uzreiz atpazinusi Orlova rikšotāju, kuru viņas vadītā aģentūra palīdzēja 2015.gadā nogādāt no Krievijas Ziemeļkorejā.

Nīderlandē bāzētais Ziemeļkorejas vēstures eksperts Kaspers van der Vēns uzsver, ka jājot ar zirgu, Kims vēlas atgādināt, ka viņš seko sava tēva un vectēva piemēram. Īpaši tas attiecas uz Kima vectēvu – Ziemeļkorejas valsts dibinātāju Kimu Irsenu.

“Kims Irsens savos memuāros norādījis, ka Korejas revolūcijas laikā viens no viņa ciešākajiem līdzgaitniekiem bija balts zirgs,” norāda van der Vēns.

Maskavas zirgaudzētavas Nr.1 pārdošanas vadītājs Igors Gerštanskis atklāj, ka viņš ar Ziemeļkoreju sadarbojas kopš pagājušā gadsimta deviņdesmitajiem gadiem.

Viņš uzsver, ka šī sadarbība pastiprinājusies pēdējo trīs gadu laikā – kopš 2017.gada zirgaudzētava Ziemeļkorejai pārdevusi kopumā sešus Orlova rikšotājus.

Kā liecina Dienvidkorejā bāzētā Ziemeļkorejas ziņu medija “NK News” rīcībā esošā informācija, Krievija uz Ziemeļkoreju 2019.gadā eksportējusi 12 zirgus un ponijus vairāk nekā 75 000 ASV dolāru vērtībā.

Šo zirgu pārdošanas darījumi tika pabeigti 2019.gada oktobra beigās. Ar visu formalitāšu kārtošanu nodarbojas Marijas Andrejevas vadītā aģentūra.

Andrejeva stāsta, ka pie viņas vērsās Ziemeļkorejas vēstniecība Krievijā ar lūgumu koordinēt zirgu iepirkumu no Krievijas valsts un privātajām zirgaudzētavām.

“Kad visi dokumenti bija sagatavoti, es pasūtīju čarterreisu, ar kuru zirgi no Maskavas Šeremetjevas lidostas tika aizvesti uz Phenjanu,” viņa piebilst.

Andrejeva stāsta, ka Ziemeļkorejas zirgu eksperti pēdējo gadu laikā pavadījuši daudz laika un tērējuši ne mazums resursu, lai Krievijā sameklētu vislabākos iespējamos baltos zirgus.

Ziemeļkoreja ir viena no nabadzīgākajām valstīm pasaulē, tomēr laika periodā no 2010. līdz 2019.gadam tā no Krievijas ir importējusi kopumā 138 zirgus, par to samaksājot 584 302 ASV dolārus.

Eksperti norāda, ka zirgus Ziemeļkoreja izmanto ne tikai propagandas nolūkiem, bet arī kā ekskluzīvas dāvanas lojālākajiem Kima iekšējā loka cilvēkiem.

Zirgaudzētājs Gerštanskis norāda, ka Ziemeļkorejas interese par Orlova rikšotājiem viņam glaimo.

“Ja tie tiek izmantoti propagandai, tas nozīmē, ka zirgi izskatās labi, vai ne?” bilst Gerštanskis.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu