Riodežaneiro karnevāla spilgtākie kadri (1)

TVNET/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Riodežaneiro karnevāls
Riodežaneiro karnevāls Foto: Ricardo MORAES / REUTERS

Svētdien Riodežaneiro karnevālu atklāja krāšņās parādes, ar kurām tas slavens visā pasaulē. Šogad bija vērojami ne tikai krāšņie tērpi, spalvu rotājumi un atkailināti ķermeņi, ar ko karnevāls ir slavens, bet arī politiski vēstījumi pret Brazīlijas labējo valdību.

Valsts vadošās sambas skolas sniedza spilgtus priekšnesumus, cīnoties par karnevāla čempionu titulu. Dejotāji izrādīja savus rūpīgi gatavotos tērpus, sakāpuši uz izgreznotām platformām.

Taču šogad karnevāla bezrūpīgo noskaņu nedaudz smagnējāku padarīja neskaitāmie politiskie vēstījumi, vēsta aģentūra AFP. Brazīlijā jau gadu pie varas ir labējais populists Žairs Bolsonaru, kurš radījis šķelšanos Brazīlijas sabiedrībā un uzbrucis teju visiem Riodežaneiro karnevāla dalībniekiem svarīgajiem tematiem: dažādībai, LGBT tiesībām, vides aizsardzībai un mākslai.

Foto: Ricardo MORAES / REUTERS

"Šoreiz karnevālā ir daudz protestu. Gribam, lai pasaule redz, kas šeit notiek. Šeit ir daudz cilvēku, kuri neatbalsta ārkārtīgi ekstrēmo valdību," sacīja sambas dejotāja Kamila Roha, kura bija pārģērbusies par milzu dārgakmeni.

Bolsonaru īpašu kritiku izpelnījies no dabas aizstāvjiem, jo viņa prezidentūras pirmajā gadā Amazones mežu izciršana palielinājusies par 85,3%.

Karnevālā tika skarti arī sociālie jautājumi. Viena no deju skolām savā priekšnesumā attēloja Jēzu kā vienu no Riodežaneiro nabadzīgo rajonu iedzīvotājiem, kurš sludina toleranci, taču galu galā kļūst par policijas vardarbības upuri. Jēzus tika attēlots dažādos veidolos - kā melnādainais, kā sieviete un kā nogrimēts vīrietis.

Priekšnesums saskārās ar kritiku, vēl pirms ieradās Bolsonaru atbalstītāju grupa - kristiešu fundamentālisti, kuri deju skolai vēlāk nosūtīja vēstuli, apsūdzot to "zaimošanā".

Foto: Ricardo MORAES / REUTERS

Deju skolu priekšnesumos ieskanējās kritika arī Riodežaneiro mēram Marselo Krivellam, galēji labēji noskaņotam garīdzniekam. Krivella stājās amatā 2016.gadā un kopš tā laika vairākkārt kritizējis karnevālu. 

Pirms Krivellas stāšanās amatā vadošās sambas skolas no pašvaldības saņēma finansējumu - 28 miljonus reālu (5,9 miljonus eiro) gadā. Krivella to pakāpeniski samazināja, un šogad karnevāls no pašvaldības nesaņēma nekādu finansējumu.

Foto: Ricardo MORAES / REUTERS

Riodežaneiro karnevāla parādes klātienē apmeklē ap 70 000 cilvēku, bet televīzijā tam seko vēl vairāki miljoni visā pasaulē.

Taču "iesildīšanās" karnevālam sākas jau apmēram nedēļu iepriekš, kad pilsētas ielās sāk svinēt ielu ballītes jeb blocos.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu