Atklāts pirmais dzīvnieks, kurš neelpo (8)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Stephen Douglas Atkinson

Šis ir pirmais atrastais dzīvnieks uz Zemes, kuram nav mitohondrija genoma un iespējas elpot.

Kā rakstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Proceedings of the National Academy of Sciences”, kad laša parazīts “henneguya salminicola” inficē laša gaļu, tas neaiztur elpu, jo ir vienīgais zināmais dzīvnieks uz Zemes, kas neelpo.

Ja tu pavadi visu savu dzīvi, inficējot zivju un zemūdens tārpu muskuļaudus, kā to dara “henneguya salminicola”, tev nav daudz iespēju pārvērst skābekli enerģijā. Tāpēc nav nepieciešamības pēc elpošanas gēniem.

Mikroskopiskā un ģenētiskā šā radījuma analīze atklāja, ka atšķirībā no citiem dzīvniekiem tam nav mitohondrija genoma – mazas, bet ļoti nozīmīgas DNS daļas, kas glabājas dzīvnieka mitohondrijā un satur par elpošanu atbildīgus gēnus.

Kā daudzi parazīti no šīs mikroskopisko organismu klases, kas ir attāli saistīti ar medūzām, “henneguya salminicola” reiz izskatījās ļoti līdzīga medūzai, tomēr evolucionēja un pazaudēja gandrīz visas tās īpašības.

“Tie pazaudēja savus audus, nervu šūnas, muskuļus, visu. Turklāt tagad mēs atklājām, ka tās ir pazaudējušas arī savu spēju elpot,” komentēja viena no pētījuma autorēm Doroteja Hušona.

Šī ģenētiskā racionalizācija šim dzīvniekam kalpo kā priekšrocība. Visiem šīs klases organismiem ir mazākais genoms visā dzīvnieku valstī, kas ļauj tiem būt ārkārtīgi efektīviem. Daži no tiem ir iznīcinājuši pat veselus zivju krājumus, apdraudot gan pašas zivis, gan komerciālos zvejniekus.

“Dzīvnieki vienmēr ir uzskatīti par daudzšūnu organismiem ar daudziem gēniem, kas evolūcijas gaitā kļūst aizvien komplicētāki. Šajā gadījumā mēs vērojam organismu, kas dara pilnīgi pretējo. Tie evolucionē gandrīz līdz vienšūņa līmenim,” piebilda Hušona.

Kā tad šis radījums iegūst enerģiju, ja neelpo? Zinātniekiem tas nav pilnīgi skaidrs. Hušona stāsta, ka citiem līdzīgiem parazītiem ir proteīns, kas var importēt molekulāro enerģiju tieši no inficētā organisma. Iespējams, ka tieši tādā veidā enerģiju gūst arī “henneguya salminicola”.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu