Koronavīrusa ēnā: kas jāņem vērā ceļotājiem (10)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Jaunais koronavīruss ir izplatījies visos kontinentos, izņemot Antarktīdu. Katru dienu arvien jaunas valstis ziņo par pirmajiem inficētajiem. Vīrusa izplatības kontekstā neapšaubāmi ir skaidrs, ka pašreizējā situācija rada pamatīgas neērtības miljoniem ceļotāju un draud izvērsties īstā murgā tūrisma industrijai. 

Ar jauno koronavīrusu “Covid-19”, kas pirmo reizi tika konstatēts pagājušā gada decembrī Ķīnā, visā pasaulē ir inficējušies jau vairāk nekā 80 000 cilvēku.

Lielbritānijas raidsabiedrība BBC apkopojusi atbildes uz vairākiem jautājumiem, kas svarīgi cilvēkiem, kas gatavojas doties uz kādu no koronavīrusa “Covid-19” skartajām valstīm vai reģioniem.

Kā nepakļaut sevi finansiāliem zaudējumiem?

Ja cilvēks ir iegādājies biļeti lidojumam uz kādu vīrusa skartajām valstīm, viņa tiesības lielā mērā ir atkarīgas izvēlētās aviokompānijas un ceļojumu apdrošināšanas noteikumiem.

Tomēr gan lidsabiedrības, gan apdrošinātāji vadās pēc valstu valdību rekomendācijām. Vairākas valstis neiesaka saviem pilsoņiem doties vīrusa skartajām vietām, piemēram, Ķīnu.

Ja cilvēks neņem vērā šo oficiālo ieteikumu, viņš riskē palikt bez apdrošināšanas. Cilvēkam gan ir iespēja pierādīt, ka šis ir bijis, piemēram, svarīgs komandējums, nevis tūrisma ceļojums.

Pēdējā brīža ceļojuma galamērķa maiņa

Vairākas vīrusa skartās valsis, piemēram, Itālija, vīrusa izplatības dēļ ir noteikušas dažādus ierobežojumus un atcēlusi dažādus publiskus pasākumus. Tajā pašā laikā citas valstis vēl nav noteikušas nekādus oficiālus ierobežojumus ceļošanai uz Itālijai.

Tas rada situāciju, ka ceļotāji joprojām var iegādāties aviobiļetes uz vīrusa skartajiem reģioniem, tomēr viņiem jārēķinās, ka pēc nonākšanas gala mērķī viņi var tikt pakļauti veselības pārbaudēm vai pat nonākt karantīnā.

Tikmēr vairākas lidsabiedrības norāda, ka tās bezmaksas piedāvā galamērķa maiņu vienas valsts ietvaros, ja sākotnējais galamērķis atrodas vīrusa skartā attiecīgās valsts reģionā. Piemēram, šādu pakalpojumu piedāvā Lielbritānijas lidsabiedrības, kas veic lidojumus uz Itāliju.

GALERIJA: Koronavīrusa draudu dēļ izolēta viesnīca Tenerifē

Cerības atgūt naudu par neizmantotajām lidmašīnas biļetēm

Ja valsts nav izplatījusi oficiālu ieteikumu nedoties uz vīrusa skartu valsti, pasažierim nav lielu cerību atgūt naudu par lidmašīnas biļetēm, ja pasažieris pats ir izlēmis ceļojumā tomēr nedoties.

Tomēr ja šāds ieteikums ir bijis, pasažierim ir tiesības uz kompensāciju.

Arī apdrošināšanas kompensācijas lēmumus par kompensāciju izmaksu pieņem, balstoties uz attiecīgām valsts institūciju vadlīnijām.

Ja valsts ir izplatījusi ieteikumu saviem pilsoņiem nedoties uz kādu vīrusa skartu valsti, pasažierim, kam ir lidmašīnas biļetes, būtu nekavējoties jāsazinās ar lidsabiedrību vai tūrisma kompāniju, lai vienotos par reisa datuma maiņu vai atcelšanu un kompensācijas saņemšanu. Savukārt pēc tam pasažierim būtu jāsazinās ar savu apdrošinātāju.

Vairākas pasaules aviokompānijas piedāvā pasažieriem iespēju pārcelt lidojumu uz citu galamērķi, ja sākotnējā galamērķī konstatēts koronavīruss.

Rezervāciju pārcelšanu sākušas piedāvāt arī viesnīcas, kas atrodas vīrusa skartajās valstīs.

Kā tas ietekmē tūrisma industriju?

Starptautiskā gaisa transporta asociācija (IATA) lēš, ka koronovīrusa uzliesmojums šogad samazinās pasaules aviokompāniju ieņēmumus par gandrīz 30 miljardiem ASV dolāru.

Cilvēku ceļošanas intensitātes mazināšanās arī negatīvi ietekmē viesnīcas, restorānus, veikalus un izklaides vietas.

Daļa šo uzņēmumu būs spiesta pavisam pārtraukt savu darbu, negatīvi ietekmējot tūrisma nozari, gan ekonomiku kopumā.

GALERIJA: Koronavīrusa uzliesmojums Itālijā 

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu