Koronavīruss: kā tas izpaužas un kā sevi pasargāt no saslimšanas (14)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto
Ilustratīvs foto Foto: SIPA/Scanpix

Pasaulē strauji pieaug saslimšana ar Covid-19 vīrusu. Līdzīgi kā gripa, vīrusa izraisītās komplikācijas var novest arī pie letāla iznākuma. Portāls TVNET ir apkopojis svarīgāko informāciju saistībā ar koronavīrusu.

Šajā kartē var sekot jaunākajiem datiem par visā pasaulē konstatētajiem saslimšanas, nāves un izveseļošanās gadījumiem.

Covid-19. Kas tas ir?

Koronavīrusi ir vīrusu saime, kas izraisa saslimšanas kā cilvēkiem, tā dzīvniekiem. Cilvēkiem koronavīrusi visbiežāk izraisa saaukstēšanos, taču konkrēti vīrusu tipi, piemēram, smags akūts respiratorais sindroms jeb SARS, izraisa arī letālas saslimšanas.

Saslimšana ar jaunāko koronavīrusa paveidu tiek saukta par Covid-19, bet pats vīruss tiek dēvēts par Covid-19 vīrusu. Zinātniskajā literatūrā vīruss tiek saukts arī par SARS-CoV-2. Vārds izvēlēts, balstoties uz ģenētisko radniecību ar SARS vīrusu, kas tika identificēts 2003. gadā. 

Jaunais koronavīruss pirmoreiz tika konstatēts pagājušā gada decembrī Ķīnā.

Kā iespējams inficēties?

Vīruss galvenokārt izplatās no cilvēka uz cilvēku gaisa pilienu ceļā runājot, šķaudot vai klepojot. Iespējams inficēties, aizskarot virsmas, uz kurām vīruss atrodas. Apkārtējā vidē vīrusa dzīvotspēja ir dažas dienas.

Ir gadījumi, kad vīruss izdalīts pacienta urīnā vai fēcēs.

Vīrusu pārnēsā sikspārņi un, iespējams, arī citi eksotiski dzīvnieki, tādēļ ārvalstu braucienos ieteicams izvairīties no kontakta ar šādiem dzīvniekiem, kā arī nelietot dzīvnieku izcelsmes pārtikas produktus, kas nav pietiekami termiski apstrādāti.

Cik nopietna ir saslimšana?

81% saslimšanas gadījumu norit viegli, ar augšējo elpceļu infekcijas simptomiem (kakla sāpes, iesnas, klepus). 14% pacientu saslimšana noris smagi (attīstās pneimonija), bet 5% gadījumu vērojama kritiska saslimšana (sepse, orgānu disfunkcija).

Mirstības rādītājs uz 72 000 saslimušajiem ir 2,3%.

Esmu viesojies Covid-19 skartajās teritorijās. Kā rīkoties?

Saslimšanas gadījumi ar koronavīrusu reģistrēti Ķīnā, Dienvidkorejā, Itālijā, Japānā, Irānā u.c. Precīzu valstu skaitu iespējams apskatīt šajā kartē.

Pēc atgriešanās no valsts, kur reģistrēti saslimšanas gadījumi, 14 dienas jānovēro sava veselība. Ieteicams mērīt temperatūru 2 reizes dienā. Bērniem ieteicams 14 dienas neapmeklēt izglītības iestādi.

Foto: SPKC

Pēc atgriešanās no konkrētām vīrusa skartajām valstīm vecākiem Latvijā par bērnu piešķirs divu nedēļu slimības lapu.

Covid-19 simptomi

Vīrusa pazīmes ir pastiprināta svīšana, drudzis, klepus, apgrūtināta elpošana u.c.

Cilvēkiem ar novājinātu imunitāti, gados vecākiem un ar hroniskām slimībām slimojošiem (piemēram, diabēts, onkoloģiskām slimībām, hroniskām plaušu saslimšanām) var dominēt netipiski simptomi, piemēram, caureja.

Ja parādās kāds no infekcijas simptomiem, jāzvana 113. Nedrīkst doties uz ārstniecības iestādēm pats, jo tā palielinās risks aplipināt citus. 

Neatliekamās medicīniskās palīdzības brigāde ieradīsies pie izsaucēja speciālos aizsargtērpos un veikts analīzes. Jāpiezīmē, ka netiek veiktas asins analīzes, bet gan tiek paņemtas uztriepes no aizdegunes un rīkles. 

Testam ir vajadzīgas sešas stundas, un šo laiku pacients pavada izolācijas palātā. Ja aizdomas par saslimšanu ar koronavīrusu apstiprināsies, pacients tiks stacionēts.

Tā kā zāļu pret pašu vīrusu nav, ārstēti tiek simptomi. Izārstēties no Covid-19 vīrusa ir iespējams - to jau izdarījuši vairāk nekā 30 000 cilvēku. Tāpat iespējams slimību izslimot, pašam to nemanot. 

Kā sevi pasargāt no saslimšanas?

Lai mazinātu inficēšanās risku, Pasaules Veselības organizācija (PVO) aicina sekot šādiem ieteikumiem:

Bieži mazgā rokas. Regulāri mazgā rokas ar ūdeni un ziepēm un/vai lieto roku dezinfekcijas līdzekli.

Ieturi distanci no citiem cilvēkiem. Centies nestāvēt tuvāk par viena metra attālumu no cilvēkiem, kuri šķauda vai klepo. Jaunais koronavīruss izplatās gaisā pilienu veidā.

Neaiztiec acis, degunu un muti. Pieskaroties ar rokām dažādām virsmām, uz tām var nonākt vīruss. Ja tā noticis, acu, deguna un mutes aiztikšana var novest pie inficēšanās.

Klepojot vai šķaudot aizsedz muti - nevis ar plaukstu, bet gan elkoņa iekšpusi! Pēc deguna izšņaukšanas nekavējoties izmet salveti atkritumu tvertnē.

Drudža, klepus un apgrūtinātas elpošanas gadījumā vērsies pie mediķiem. Sliktas pašsajūtas gadījumā paliec mājās. Seko līdzi jaunākajai informācijai Veselības ministrijas mājaslapā.

Tāpat iedzīvotāji tiek aicināti stingri izvērtēt nepieciešamību doties uz vīrusa skartajiem reģioniem.

Jaunais koronavīruss pasaulē un Eiropā

Saskaņā ar PVO datiem, visā pasaulē ar Covid-19 inficējušies vairāk nekā 80 000 cilvēku.

Visvairāk saslimšanas un nāves gadījumu ir Ķīnā. Savukārt Eiropā vīruss vissmagāk skāris Itālijas ziemeļus, taču saslimšanas gadījumi atklāti arī vairākās citās Eiropas valstīs.

Eiropas Savienība (ES) apņēmusies cīņā ar koronavīrusu ieguldīt 232 miljonus eiro.

ES pagaidām neplāno ieviest pārvietošanās vai tirdzniecības ierobežojumus starp dalībvalstīm.

Informācija par valstīm, kurās konstatēti jauni saslimšanas un nāves gadījumi, reizi dienā tiek atjaunota PVO mājaslapā.

Avoti: World Health Organization, Latvijas Televīzijas, Slimību profilakses un kontroles centra un Veselības ministrijas apkopotā informācija.

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu