Atklāts vēl viens veids, kā izplatās jaunais koronavīruss (15)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Jaunais koronavīruss, ar kuru inficējušies jau teju 76 tūkstoši cilvēku, galvenokārt izplatās ar sīkiem siekalu pilieniem, saskaroties ar inficētu pacientu. Tomēr jaunajā pētījumā zinātnieki noskaidrojuši, ka izplatīties tas var arī ar fekāliju starpniecību.

Pašlaik notikuši vairāk saslimšanas gadījumu ar jauno koronavīrusu, nekā zinātnieki gaidīja, pieņemot, ka tas izplatās tikai ar siekalu pilieniem tiešā kontaktā ar pacientu.

Iepriekšējos testos koronavīruss tika atrasts fekālijās, tomēr nebija skaidrs, vai vīruss būs pietiekami dzīvīgs, lai spētu inficēt citus cilvēkus. Tāpēc tagad pētnieku grupa rūpīgi izanalizēja ar jauno koronavīrusu slimo pacientu fekāliju paraugus.

Zinātnieki izolēja vīrusa paraugu no viena pacienta, kuram bija smaga pneimonija, un izpētīja to ar mikroskopu. Atklājās, ka koronavīruss bija dzīvotspējīgs.

“Tas nozīmē, ka fekālijas var nonākt uz rokām, ēdienā ūdenī utt. Cilvēki, kuri pēc tualetes apmeklēšanas nenomazgā rokas, var inficēt ar šo vīrusu arī citus,” rakstīts Ķīnas pētnieku ziņojumā.

Šis vīruss var izplatīties dažādos veidos, kas daļēji izskaidro tā ātro un nerimstošo izplešanos. Lai mazinātu inficēšanās risku, pētnieki silti iesaka cilvēkiem regulāri mazgāt rokas, dezinficēt virsmas, ievērot personīgo higiēnu, izvairīties no jēla ēdiena un nevārīta ūdens.

Komentāri (15)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu