Patlaban Infektoloģijas centrā veic aptuveni 25 analīzes dienā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens/LETA

Patlaban Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) Latvijas Infektoloģijas centrā (LIC) veic aptuveni 25 analīzes dienā, tomēr tā kopējā kapacitāte ir 500 izmeklējumi dienā, pavēstīja slimnīcas valdes priekšsēdētājs Imants Paeglītis.

Gadījumā, ja izmeklējumu skaits pietuvotos minētajai kapacitātei, tad tiktu iepirktas papildu iekārtas, lai varētu veikt vairāk analīžu attiecīgi nepieciešamajam daudzumam.

Viņš skaidroja, ka šāda veida references laboratorijas atrodas arī kaimiņvalstīs. Tomēr gadījumā, ja būtu nepieciešams un pie LIC vērstos kaimiņvalstu pārstāvji, viņiem tiktu palīdzēts atbilstoši iespējām, piebilda slimnīcas valdes priekšsēdētājs.

Savukārt RAKUS Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas klīnikas vadītājs Aleksejs Višņakovs aģentūrai LETA stāstīja, ka, veicot izmeklējumu pacientam, kurš atbilst gadījuma definīcijai, tiek noteikts arī tā saucamais respiratorais panelis, proti, tiek noteikts ne tikai tas, vai pacients ir saslimis ar "Covid-19", bet arī tiek uzstādīta konkrēta diagnoze.

Tomēr slimnīcas pārstāve Ilga Namniece uzsvēra, ka no visiem veiktajiem izmeklējumiem nevienam nav konstatēts "Covid-19" un nevienam pacientam nav bijis nepieciešams palikt stacionārā.

Jau ziņots, ka līdz šim Latvijā nav apstiprināts neviens saslimšanas gadījums ar koronavīrusa izraisīto slimību "Covid-19".

Tomēr Igaunijā tas konstatēts Irānas pilsonim, kurš šajā valstī ieceļoja ar autobusu no Rīgas, pirms tam atlidojot no Turcijas. Latvijas atbildīgie dienesti sadarbībā ar kaimiņvalsts kolēģiem kopš pacienta identificēšanas veic darbu, lai apzinātu personas, ar kurām viņš bijis saskarē.

Veselības ministrija (VM) un speciālisti nolēmuši, ka no 28.februāra savādāk tiks organizēts darbs analīžu veikšanai cilvēkiem, kuri ir bijuši vīrusa skartajās teritorijās. Minētais nozīmē, ka iedzīvotāji, sajūtot saslimšanas pazīmes, nedodas pie ģimenes ārsta, bet zvana uz tālruni 113, sagaidot speciālistu ierašanos uz mājām.

Pie pacienta atbrauks speciāli aprīkota brigāde, kura no mājām savāks nepieciešamo analīžu paraugu un konkrētā persona varēs palikt mājās, kamēr tiek iegūti analīžu rezultāti. Rezultāti būs zināmi diennakts laikā. Gadījumā, ja konstatēs inficēšanos ar minēto vīrusu, tad pacientu stacionēs.

Patlaban minētā kārtība darbosies Rīgas reģiona tuvumā - Rīgā, Jelgavā, Ogrē, Jūrmalā un citās Pierīgas pilsētās, taču VM risinot sarunas ar laboratorijām un reģionālajām slimnīcām par to, lai šādas analīzes varētu paņemt arī citos Latvijas reģionos.

VM par koronavīrusa "Covid-19" skartajām valstīm vai teritorijām, uz kurām attiecināti īpaši pasākumi bija noteikusi Japānu, Singapūru, Ķīnu, Dienvidkoreju, Irānu, kā arī Itālijas Lombardijas, Veneto, Emīlijas-Romanjas un Pjemontas apgabalus.

Ceļotājiem, kuri atgriežas no minētajām vietām, jānovēro sava veselība turpmākās 14 dienas. Parādoties saslimšanas simptomiem - paaugstinātai ķermeņa temperatūrai, klepum, rīkles iekaisumam vai apgrūtinātai elpošanai, nekavējoties jāzvana 113, jāinformē ārstniecības personas par simptomiem un ceļojumu uz koronavīrusa skartajām valstīm vai teritorijām.

Līdzšinējā kārtība paredzēja, ka šādos gadījumos pacients tiek nogādāts Latvijas Infektoloģijas centrā, kur viņam tiks veiktas nepieciešamās analīzes, lai noskaidrotu, vai cilvēks ir vai nav inficējies. Šajā gadījumā šīs analīzes apmaksā valsts.

Jaunais koronavīruss pirmo reizi konstatēts 2019.gada 31.decembrī Ķīnā. Kopš tā laika tas reģistrēts vēl vairākos desmitos valstu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu