Aptaujas: Pirms priekšvēlēšanām Dienvidkarolīnā vadībā Baidens (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Džo Baidens
Džo Baidens Foto: AFP/LETA

Sestdien Dienvidkarolīnas pavalstī notiek demokrātu priekšvēlēšanas pirms novembrī gaidāmajām ASV prezidenta vēlēšanām, un aptaujas liecina, ka vadībā ir bijušais viceprezidents Džo Baidens.

Dienvidkarolīnā norisināsies cīņa par 54 delegātiem, kam Demokrātu Nacionālajā konventā būs jābalso par partijas kandidāta izvirzīšanu novembrī gaidāmajās ASV prezidenta vēlēšanās.

Baidenam, kurš vēl nesen aptaujās nacionālā mērogā bija vadībā, tagad uzvara Dienvidkarolīnā ir nepieciešama, lai saglabātu kaut jebkādas cerības uz galīgo uzvaru.

Aptaujas liecina, ka Baidenam Dienvidkarolīnā seko galēji kreisais senators Bērnijs Sanderss, bet trešajā vietā ir mēreni noskaņotais bijušais Sautbendas mērs Pīts Būtidžedžs.

Baidens, kurš viceprezidenta amatu ieņēma pirmā ASV melnādainā prezidents Baraka Obamas laikā, bauda lielāku popularitāti nekā citi kandidāti starp krāsainajiem vēlētājiem, kas sastāda vairākumu demokrātu elektorāta Dienvidkarolīnā.

Lai nodrošinātu savu izvirzīšanu Nacionālajā konventā pretendentam nepieciešamas vismaz 1991 delegāta balss.

Šobrīd cīņu par nominēšanu no Demokrātu partijas turpina vairs tikai septiņi vērā ņemami pretendenti.

Labs sniegums Dienvidkarolīnā var nostiprināt pretendenta pozīcijas pirms nākamnedēļ gaidāmās Lielās otrdienas, kad priekšvēlēšanas vienlaikus notiks 16 pavalstīs un teritorijās, tostarp arī tādā blīvi apdzīvotā štatā kā Kalifornija, kam pienākas ievērojami lielāks delegātu skaits nekā mazajiem štatiem, kur tika ievadīts demokrātu kandidāta izraudzīšanas process.

Kopumā Lielajā otrdienā tiks izcīnīti 1344 delegāti.

Sanderss, kurš pēc trīs pirmajām priekšvēlēšanām izvirzījies vadībā, joprojām ir vadībā arī aptaujās nacionālajā līmenī, taču viņam nav vairākuma atbalsta.

Pieaug bažas, ka neviens no pretendentiem līdz jūlijam tā arī nespēs izcīnīt minimāli nepieciešamo delegātu skaitu, kas var novest pie haotiskas Demokrātu Nacionālā konventa norises.

Saskaņā ar televīzijas kanāla CNN aplēsēm šobrīd pēc izcīnīto delegātu skaita vadībā ir Sanderss, kas ieguvis 45 delegātus. Viņam ar 26 delegātiem seko Būtidžedžs, bet trešajā vietā ar 15 delegātiem ir Baidens.

Otra vadošā kreiso radikāļu jeb tā dēvēto progresīvo pretendente senatore Elizabete Vorena līdz šim ieguvusi astoņus delegātus, bet vēl viena mērenā pretendente senatore Eimija Klobušāra - septiņus.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu