Borreljs brīdina migrantus Turcijā, ka "robežas nav atvērtas" (12)

CopyLinkedIn Draugiem X
Migranti.
Migranti. Foto: SEDAT SUNA / EPA

 Eiropas Savienības (ES) robežas ar Turciju "nav atvērtas", piektdien uzsvēra ES augstais ārlietu pārstāvis Žozeps Borreljs, mudinot žurnālistus izplatīt šo vēsti, lai tā sasniegtu migrantus, kas saņēmuši pretēju vēstījumu un mēģina doties bloka virzienā.

"Nedodieties uz robežu, robeža nav atvērta," Zagrebā pēc ES valstu ārlietu ministru ārkārtas tikšanās par Sīrijas konfliktu un Turcijas spertajiem soļiem sacīja ES augstākais diplomāts."Nedodieties uz slēgtām durvīm."

"Mēs kategoriski noraidām situāciju, kurā migranti plūst uz Eiropas robežām, ticot, jo kāds viņiem tā pateica, ka šīs robežas tiks atvērtas," viņš norādīja.

Paziņojumā pēc sarunām ES ārlietu ministri mudināja Turciju "pilnībā īstenot" ar Briseli 2016.gadā noslēgto vienošanos migrācijas jomā, norādot, ka tā nesusi "taustāmus rezultātus, arī atbalstot Turcijas nozīmīgos pūliņus migrantu un bēgļu uzņemšanas labā". 

Turcija pagājušajā ceturtdienā pavēstīja, ka vairs neliks šķēršļus migrantiem, kas vēlas doties uz Eiropu, un pēc šī paziņojuma robežas virzienā sākās masveidīga nelegālo imigrantu plūsma. Starp tiem, kas šobrīd drūzmējas pie Grieķijas robežas vairums, šķiet, ir afgāņi, taču viņu vidū ir arī daudzu citu valstu pilsoņi, tostarp irāņi, irākieši, bangladešieši un sīrieši.

Daļa nelegālo imigrantu mēģinājuši sasniegt arī Grieķijai piederošās salas Egejas jūrā.

Turcija, kurā jau uzturas aptuveni 3,6 miljoni sīriešu bēgļu, apgalvoja, ka tā bijusi spiesta atvieglot robežkontroli, jo nesaņem pietiekamu atbalstu bēgļu uzturēšanai, un pieprasījusi lielāku palīdzību no ES šajā jomā. Taču ES apgalvo, ka pilda savu daļu no vienošanās, ko 2016.gadā noslēdza ar Turciju par migrācijas plūsmas ierobežošanu no Sīrijas.

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdoans lēmumu par robežas atvēršanu pieņēma pēc situācijas saasināšanās Sīrijas Idlibas provincē.

Sīrijas armija valsts ziemeļos, arī Idlibas provincē, kur atrodas pēdējais nemiernieku bastions, kopš decembra izvērsusi uzbrukumu pret nemiernieku spēkiem.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu