Nacionālās drošības komisija pārbaudīs, vai Jaunās Teikas attīstītāji ievērojuši detālplānojuma nosacījumus (16)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Evija Trifanova / LETA

Nacionālās drošības komisija (NDK), izskatot iedzīvotāju iniciatīvu veidot parku vietā, kas noskatīta Valsts drošības dienesta (VDD) ēkai, saņēmusi informāciju, ka Jaunās Teikas attīstītāji "Hanner" nav ievērojuši detālplānojuma nosacījumu 20% no teritorijas atvēlēt publiski pieejamai atpūtas funkcijai, pirmdien NDK sēdē sacīja komisijas vadītājs Māris Kučinskis (ZZS). 

"Tā vietā attīstītājs šajos 20% teritorijas izvēlējās izveidot piebraucamos ceļus un autostāvvietas, bet Rīgas būvvalde to visu pieņēma ekspluatācijā," sacīja Kučinskis.

Arī NDK deputāts Daniels Pavļuts (AP) uzsvēra, ka plānošanas nosacījumu izpilde ir ļoti svarīga, tāpēc komisijai būs jāpārliecinās, vai tie ir izpildīti. Tāpat NDK būs jāpārliecinās, vai no domes puses ir veiktas kādas darbības bijušā velotreka "Marss" teritorijas atgūšanai pašvaldības īpašumā, pirms VAS "Valsts nekustamie īpašumi" pieņēma jebkādus lēmumus par šī zemesgabala izmantošanu. 

Pavļuts arī norādīja, ka NDK vēl būs jāgūst pierādījumi, vai Rīgas dome ir centusies iegūt šo zemi pirms tās iekļaušanas VNĪ bilancē. 

VDD priekšnieka vietnieks Ēriks Cinkus komisijas sēdē norādīja, ka "Hanner" visu laiku šo bijušā velotreka teritoriju uztvēris kā savu īpašumu. "Jāizvērtē, vai izpildīti detālplānojuma nosacījumi, jo rodas iespaids, ka attīstītājs nodarbojies ar sabiedrības maldināšanu un negodīgu komercpraksi, pārdodamajiem dzīvokļiem solot skatu uz parku. Nav pareizi, ka attīstītājs visu laiku skatījies uz šo teritoriju kā uz savu ieguvumu," uzsvēra Cinkus.

Biedrības "Pilsēta cilvēkiem" pārstāvis Māris Jonovs komisijas deputātiem norādīja, ka tas, ka Jaunā Teika iznīcinājusi publisko telpu, nerada pamatu iznīcināt vēl vienu publisko telpu. Arī Rīgas apkaimju alianses pārstāvis Māris Jansons uzsvēra, ka "Hanner" nevar vainot. "Ja detālplānojums paredzēja 20% publiskās atpūtas telpu un tas nav izdarīts, tad pašvaldība mūs ir pievīlusi vienreiz un šobrīd mūs grib pievilt vēlreiz," sacīja Jansons. 

Biedrības "Vefresh" pārstāvis pilsētplānotājs Viesturs Celmiņš NDK deputātiem uzsvēra, ka VEF apkaimē strādā 5000 informācijas tehnoloģiju (IT) speciālistu, kas rada aptuveni 80 miljonus eiro gadā nodokļu veidā un veido četru miljardu eiro apgrozījumu uz kvadrātkilometru. Tāpat tiekot nodrošināti 30% no valsts IT nozares eksporta, kā arī 500 jaunas darbavietas katru gadu. 

"Šie cilvēki ir redzējuši, kā izskatās vide ap "Google", "Microsoft", "Apple" un citiem IT gigantiem. Šī vide ir zaļa un darbinieki vēlas zaļas teritorijas savā apkārtnē," skaidroja Celmiņš. 

Kučinskis informēja nevalstisko organizāciju (NVO) pārstāvjus, ka iepriekš šīs teritorijas apbūves plānojumu sabiedriskajās apspriešanās, kad 2005.gadā tika plānota Rīgas apgabaltiesas ēka, netika saņemts neviens iebildums pret apbūves plāniem. 

Jonovs uz to norādīja, ka nebūtu jāņem vērā pirms padsmit gadiem notikušas sabiedriskās apspriešanas, jo šajā laikā ir nomainījusies paaudze un apkārtnē ir cits iedzīvotāju sastāvs ar citām prasībām pret apkārtējo vidi. 

NVO pārstāvji vērsa komisijas uzmanību uz to, ka arī parks ir miljonus vērta infrastruktūra un bijušā velotreka teritorija ir jau gatavs parks, kuru nepieciešams tikai sakārtot. Tāpat NVO pārstāvji norādīja, ka paredzētā nedaudz vairāk par 18 000 eiro kompensācija par 44 koku nociršanu ir daudz par mazu un neatspoguļo šo koku tirgus vērtību. Celmiņš uzsvēra, ka patlaban kompensācijai par septiņus metrus augstu koku būtu jābūt ap 10 000 eiro, tātad kopumā kompensācijai būtu jābūt ap pusmiljonu eiro. 

GALERIJA: Bijušā velotreka "Marss" teritorija

Jansons komisijas sēdē uzsvēra, ka cilvēki iepriekš sabiedriskajās apspriešanās nav rakstījuši iesniegumus, jo esošais plānojums - jauktās apbūves zona - pieļauj parka esamību. "Neviens taču neraksta iesniegumus par Mežaparka saglabāšanu, jo tas nav apdraudēts," sacīja Jansons. 

"Valsts ir ieguldījusi miljonus VDD ēkas projektēšanā, bet arī parks arī ir miljoni. Komisijai būtu jāizvērtē, vai VDD ēkas būvniecība citā vietā un aizkavēšanās par trīs gadiem nozīmēs esošās VDD ēkas drošības sertifikāta zaudēšanu. Uzskatām, ka VDD vajadzībām ir iespēja atrast jaunu vietu un ir iespēja iegūt labāku ēku," sacīja Jansons. 

Cinkus informēja, ka VDD no VNĪ saņēmis atzinumu, ka VNĪ rīcībā nav citu VDD vajadzībām piemērotu zemesgabalu. Tāpat VDD saņēmis trīs zemesgabalu piedāvājumus no Rīgas domes un vienu no tieslietu ministra, taču arī šie zemesgabali neatbilstot VDD prasībām. 

Kučinskis norādīja, ka NVO viedokļu uzklausīšanai NDK sēde tika rīkota atklāta, bet turpmāk informācija par bijušā velotreka "Marss" teritoriju tiks turpināta slēgtās sēdēs. Vienlaikus Kučinskis uzsvēra, ka Saeima nevar nodrošināt, lai šis zemesgabals netiktu apbūvēts. 

Komisijas vadītājam nepiekrita deputāts Juris Rancāns (JKP), norādot, ka likumā ir paredzēta iespēja ierobežot zemes tiesības un ir iespējams panākt savādāku risinājumu.

"VDD ēku varētu uzcelt mazliet vēlāk un par milzīgajiem zaudējumi neesmu pārliecināts. Līdz tam VDD var strādāt esošajās ēkās. Vēl ir jāizsver, vai tā ir bijusi vēlme jeb objektīva vajadzība diviem dienestiem būvēt atsevišķas ēkas. Šajā situācijā nedrīkst šķērdēties ar miljoniem un iepriekšējie politiskie lēmumi šai Saeimai nav saistoši," uzsvēra Rancāns. 

NDK pēc darba noslēguma varētu par šo jautājumu iesniegt informatīvu ziņojumu Saeimas Prezidijam, paredz komisijas vadītājs.

Komisija slēgtā sēdē jau ir uzklausījusi VDD, Rīgas domes, VNĪ pārstāvjus un plānotās ēkas projekta arhitektu. Kučinskis jau iepriekš bija norādījis, ka sākotnējās informācijas apkopošanai tiks rīkota slēgta sēde.

Ņemot vērā šajā sēdē uzklausīto informāciju, ir sākušas tapt atbildes uz jautājumiem, kas radušies saistībā ar šo situāciju, norādīja politiķis. Viņš pieļāva, ka deputāti darba noslēgumā varētu sniegt rekomendācijas, ko valsts vai pašvaldības līmenī vajadzēja darīt citādi.

Kā ziņots, Saeima izskatīšanai NDK nodevusi iedzīvotāju iniciatīvu par publiskās zaļās zonas izveidi bijušajā velotreka "Marss" teritorijā, kas noskatīta VDD jaunās ēkas celšanai.

Parakstu vākšana par iedzīvotāju iniciatīvu tika sākta un norisinājās, pirms tika atslepenota un kļuva publiski pieejama informācija par VDD ēkas celšanu šajā vietā.

Teikas apkaimes biedrībai, Rīgas apkaimju aliansei, biedrībai "Pilsēta cilvēkiem" un inovāciju kustībai "Vefresh" izdevās savākt vairāk nekā 15 500 iedzīvotāju parakstu, lai minētajā teritorijā tiktu izveidots parks. Parakstu vākšana tika sākta, "lai nepieļautu vairāku desmitu ilggadīgu koku izciršanu un atjaunotu publisku zaļo zonu bijušajā velotreka "Marss" teritorijā". Vēstules autori aicina ievērot tūkstošiem iedzīvotāju vēlmi saglabāt kokus un izveidot parku Brīvības gatvē 207 vismaz līdz brīdim, kamēr tiks sarīkota sabiedriskā apspriešana, lai pēc būtības izvērtētu gan sabiedrības, gan valsts drošības intereses. 

Rīgā, bijušā velotreka "Marss" vietā, plānots būvēt jaunu ēku VDD, tādējādi, visticamāk, nebūs lemts piepildīties VEF rajona nekustamo īpašumu attīstītāju un iedzīvotāju iecerei šajā teritorijā izveidot parku. VDD aģentūru LETA informēja, ka lēmums par jaunas VDD ēkas celšanu šajā vietā pieņemts 2017.gadā, bet šogad tikšot sākta būvniecība. VDD līdz šim neesot informējis sabiedrību par ieceri, jo neesot bijis tiesīgs publiskot informāciju, lai nepārkāptu likuma "Par valsts noslēpumu" normas. Tomēr tagad, ņemot vērā sabiedrības interesi, pieņemts lēmums deklasificēt daļu informācijas par plānoto VDD attīstības projektu.

Komentāri (16)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu