"Covid-19": Beļģijā un Portugālē slēdz skolas

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Beļģijas premjerministre Sofija Vilmesa
Beļģijas premjerministre Sofija Vilmesa Foto: AP/Scanpix

Beļģija un Portugāle paziņojušas par skolu slēgšanu un publisku pasākumu ierobežošanu.

Beļģija

Beļģijā tiks slēgtas skolas, bāri un restorāni, kā arī atcelti visi kultūras pasākumi, lai iegrožotu jaunā koronavīrusa izplatīšanos, ceturtdienas vakarā paziņoja valdība.

Šis lēmums, par kuru paziņoja premjerministre Sofija Vilmesa pēc nacionālās drošības padomes sanāksmes, stāsies spēkā pusnaktī uz sestdienu (plkst.01.00 sestdien pēc Latvijas laika).

"Tā nav blokāde. Mēs gribam izvairīties no tādām situācijām kā Itālijā. Šiem pasākumiem ir jānovērš blokādes," sacīja premjere. 

Skolu slēgšana valsts līmenī būs spēkā līdz 3.aprīlim - dienai pirms Lieldienu brīvdienām, tātad skolēni praktiski neapmeklēs skolas veselu mēnesi.

Valdība paziņoja, ka vecākiem, kuriem nav bērnu pieskatīšanas iespēju, palīdzēs varas iestādes. Tas tiks darīts, lai pilsoņi bērnu pieskatīšanā neiesaistītu pensionārus, kas ir koronavīrusa visvairāk apdraudētā vecuma grupa.

"Tiek domāts, ka bērni nav jāpieskata viņu vecākiem," teica premjere. Mazbērnu novietnes un silītes var turpināt darbu, viņa piebilda.

Ir arī paredzēts, ka no sestdienas normāls darba laiks būs tikai veikaliem, kas sniedz pamatpakalpojumus - tādiem kā aptiekām un pārtikas veikaliem. Pārējie veikali būs atvērti darbdienās, bet slēgti nedēļas nogalēs.

Valdība arī lūgusi pilsoņus strādāt no mājām, cik tas ir iespējams. 

Vilmesa sacīja, ka tiem, kas dosies strādāt uz biroju, vajadzētu saskaņot maiņas, lai sabiedriskais transports nebūtu pārāk pilns ar cilvēkiem.

Ja šie pasākumi tiks ievēroti, Beļģija var izvairīties no tādas nekontrolējamas koronavīrusa epidēmijas kā Itālijā, teica premjere.  

Portugāle

Portugālē no pirmdienas tiks slēgtas visas skolas, lai ierobežotu jaunā koronavīrusa izplatīšanos, ceturtdienas vakarā paziņoja premjerministrs Antoniu Košta.

Šis lēmums skars vairāk nekā 1,6 miljonus bērnu un pusaudžu un būs spēkā līdz 9.aprīlim, tātad līdz Lieldienām.

Košta arī paziņoja par citiem "pagaidu" pasākumiem, tai skaitā naktsklubu slēgšanu un veco ļaužu pansionātu apmeklējumu ierobežošanu.

Portugālē līdz šim ir reģistrēti 78 jaunā koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 gadījumi. Valstī arī izdots rīkojums atcelt pasākumus, kuros sapulcētos vairāk nekā 1000 cilvēku slēgtās telpās vai vairāk nekā 5000 cilvēku atklātās vietās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu