VDD pērn ieguvis informāciju par pieaugošiem radikalizācijas riskiem personām ar garīgas veselības problēmām (7)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pexels

Valsts drošības dienests (VDD) pērn ieguva informāciju par pieaugošiem radikalizācijas riskiem personām ar garīgas veselības problēmām, līdz ar to pastāv risks, ka šīs personas var iedvesmoties no vardarbību attaisnojošām ideoloģijām un iesaistīties arī konkrētu uzbrukumu plānošanā, liecina VDD 2019.gada pārskats.

Neskatoties uz to, ka VDD konstatēja atsevišķus riska faktorus, kas potenciāli var ietekmēt drošības situāciju nākotnē, tajā skaitā tika novērsti radikāli noskaņotas personas plānoti terora akti, kopumā Latvijā terorisma draudu līmenis aizvadītajā gadā saglabājās zems.

Nozīmīgākos riskus dienesta vērtējumā rada atsevišķu personu radikalizēšanās, kontaktu veidošana ar ekstrēmistisku un teroristisku organizāciju pārstāvjiem ārvalstīs, kā arī tie Latvijas musulmaņu kopienas locekļi, kuri iepriekš aizceļoja uz Sīriju/Irāku, pievienojoties teroristiskajam grupējumam "Daesh".

Viena no galvenajām radikalizācijas riska grupām joprojām saglabājas tā saucamie jaunie musulmaņi jeb konvertīti. VDD veiktā informācijas analīze liecina, ka Latvijas musulmaņu kopienas lūgšanu namos sludinātā islāma interpretācija neveicina konvertītu radikalizāciju.

To vairāk ietekmē personīgie un ārējās vides apstākļi, piemēram, nonākšana etnisko musulmaņu ietekmē, kuri pārstāv radikālo islāma interpretāciju, un uzticēšanās viņu sludinātajai mācībai. Vienlaikus jāatzīmē, ka VDD redzeslokā nonākušo musulmaņu, tostarp to, kuri ir pieņēmuši islāma radikālo interpretāciju, iespējamā iesaistīšanās vardarbīgās aktivitātēs Latvijā vai ārvalstīs šobrīd ir vērtējama kā zema.

Līdzīgi kā iepriekš, Latvijas musulmaņu kopienas aktivitātēm bija izteikti iekšējs raksturs un tām nebija ietekmes uz drošības situāciju Latvijā. VDD nav konstatējusi radikalizācijas tendenču pieaugumu kopienā, kā arī nav iegūta informācija par musulmaņu iesaisti teroristiskās darbībās Latvijā.

Tāpat VDD aizvadītajā gadā nekonstatēja jaunas tendences, kas varētu veicināt radikalizācijas procesu izplatību. Tomēr dienesta redzeslokā atradās atsevišķas personas, kuras izrādīja interesi par islāma radikālo interpretāciju. Šo personu interesi lielā mērā noteica kontakti starptautiskā vidē, kur viņi nonāca atsevišķu konservatīvu vai islāma radikālās interpretācijas atbalstītāju ietekmē.

VDD aizvadītajā gadā ieguva informāciju par pieaugošiem radikalizācijas riskiem personām ar garīgās veselības problēmām. Pastāv risks, ka šīs personas var iedvesmoties no dažādām vardarbību attaisnojošām ideoloģijām un iesaistīties arī konkrētu uzbrukumu plānošanā. Šajā ziņā uzskatāms ir gadījums ar kādu vīrieti, kurš plānoja

 īstenot terora aktus izglītības iestādē un vairākās tirdzniecības vietās Jūrmalā. LETA jau ziņoja, ka vīrieti ekspertīzē atzina par nepieskaitāmu un tiesa viņam piemēroja ārstēšanu vispārēja tipa psihiatriskajā slimnīcā.

Dienesta redzeslokā ir nonākušas vēl vairākas citas personas ar garīgās veselības problēmām, kuras ir izrādījušas sākotnējās radikalizācijas pazīmes un izteikušas atbalstu atsevišķiem teroristiem vai teroristu grupējumiem.

Pārskatā arī teikts, ka pagājušā gadā vienlaikus arvien izteiktāk, īpaši labēji orientētu ekstrēmistu vidē, varēja novērot centienus veidot kontaktus ar līdzīgām organizācijām un to pārstāvjiem Rietumvalstīs un Ukrainā, tajā skaitā personām, kurām ir pieredze vardarbīgu protesta pasākumu organizēšanā. Šo kontaktu iespaidā personas arī Latvijā centās izvērst aktīvāku darbību jaunu atbalstītāju piesaistei.

Dienesta redzeslokā nonāca gadījumi, kad ekstrēmisma ideoloģijas uzrunāja tieši personas ar garīgās veselības traucējumiem.

VDD vērtējumā tieši kontaktu veidošana un pieredzes apmaiņa ar radikāli un ekstrēmistiski noskaņotiem subjektiem ārvalstīs, kā arī personu ar garīgās veselības traucējumiem piesliešanās ekstrēmismam rada riskus, ka nākotnē ekstrēmisma radītais apdraudējums Latvijā varētu pieaugt.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu