Britu mediķi brīdina: vieglos gadījumos Covid-19 raksturīga smaržu un garšu nejušana (7)

TVNET/The New York Times
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Lielbritānijas Otorinolaringologu asociācija, atsaucoties uz kolēģu pieredzi visā pasaulē, piektdien brīdinājusi, ka Covid-19 simptoms vieglos saslimšanas gadījumos varētu būt ožas un garšas īslaicīga pazušana, vēsta "The New York Times".

Cilvēkiem, kas novēro šādu parādību, vajadzētu pašizolēties uz septiņām dienām, pat ja citu simptomu nav, pauduši mediķi. Tas jādara, lai mazinātu slimības izplatīšanās iespējamību.

Pagaidām šie dati vēl nav zinātniski apstiprināti, taču kolēģu pieredze likusi britu ausu, kakla un deguna ārstu asociācijai nākt klajā ar šādu brīdinājumu.

Kādi ir Covid-19 simptomi?

Ieteikumi rīcībai COVID-19 infekcijas slimnieka ģimenes locekļiem

Darbs attālināti. Kā to vislabāk organizēt

"Mēs ļoti vēlamies pievērst uzmanību tam, ka tā varētu būt inficēšanās pazīme. Visiem, kuri zaudējuši ožu, vajadzētu pašizolēties," norāda asociācijas prezidente Klēra Hopkinsa. "Tas varētu palēnināt inficēšanās tempu un izglābt cilvēku dzīvības."

Otorinolaringologiem ir augsts inficēšanās risks, un Lielbritānijā divi šīs profesijas pārstāvji Covid-19 dēļ ir kritiskā stāvoklī, uzsvēra Hopkinsa. Viņas pārstāvētās organizācijas paziņojumā mediķiem ieteikts izmantot pieejamus individuālos aizsarglīdzekļus, apskatot pacientus, kuri sūdzas par ožas un garšas zudumu.

Britu mediķu asociācija atsaucās uz ziņojumiem no citām valstīm, kurās anosmija aprakstīta kā viens no iespējamajiem simptomiem. Piemēram, Dienvidkorejā, kur tiek veikta plaša testēšana, anosmiju kā galveno piedzīvoto simptomu minēja 30% no 2000 apstiprinātajiem Covid-19 pacientiem, kuru saslimšana bija viegla.

ASV Otorinolaringologu akadēmija svētdien savā mājaslapā norādīja uz mediķu pieredzi, ka ožas un garšas pazušana ir ar Covid-19 saistīti simptomi. Tie galvenokārt novēroti cilvēkiem, kuru Covid-19 testi ir pozitīvi, taču citi simptomi tā arī neparādās.

Ja šādi simptomi tiek novērti pacientiem, kuri necieš no alerģijām vai deguna blakusdobumu infekcijām, "nopietni jāapsver iespēja, ka šādiem indivīdiem nepieciešama pašizolācija un testēšana", teikts akadēmijas paziņojumā.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu